BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az SZDSZ nemet mond, de a képviselői igennel szavaznak

Az SZDSZ országos tanácsa (ot) nem támogatja a jövő évi költségvetést, annak elutasítását javasolja a frakciónak - jelentette be a testület szombati ülése után Retkes Attila pártelnök. A tervezett büdzsé a liberális párt "parlamentjeként" működő ot szerint rontana a mélyszegénységben élők, a munkanélküliek, a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok helyzetén.

Az SZDSZ ezért azt javasolja képviselőinek, hogy szavazzanak nemmel - olvasható a párt honlapján. Retkes Attila kitérő választ adott a frakciót érintő kérdésekre, így érdemben arra sem válaszolt, hogyan garantálható, hogy a képviselőcsoport is elutasítsa a költségvetést, s ha mégsem így tesz, akkor hogyan magyarázzák majd el a választóknak, hogy az SZDSZ valóban ellenzéki párt. A jelenlegi állás szerint ugyanis a frakció többsége várhatóan igennel szavaz a két hét múlva esedékes zárószavazáson - írta a Népszabadság.

Retkes Attila anynyit azért elmondott, hogy nem kívánnak szankciókkal élni az igennel szavazó képviselőkkel szemben, mert "elég volt a belső vitákból", s aki ezeket gerjeszti, a párt eltűnését segíti elő.

Retkes Attila kitért arra, hogy a jövő évi országgyűlési választáson önállóan akarják megmérettetni magukat, és mind a 176 egyéni körzetben állítanak jelöltet. Arra a kérdésre, hogy az Index szombati cikke szerint egyes szabad demokrata politikusok az MSZP listáján kaphatnának helyet, azt mondta: erről nincs tudomása.

Retkes Attila szombaton bejelentette, hogy az országos tanács Skaliczky Andreát, a párt egyik ügyvivőjét választotta a testület elnökévé (az előző elnök, Szent-Iványi István a szlovéniai nagyköveti poszt várományosa). Skaliczky Andreát 46 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választották meg. Az eredmény a pártelnök szerint azt mutatja, eltűntek azok a belső hasadások, amelyek a párt életét nehezítették.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.