BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240904_illusztracio_028_VZ

Elfelejtik a gyerekek: kell a személyi az ingyenes utazáshoz

Néhány hete indult a tanév, leszűrhetők a tapasztalatot. Az ingyenes utazáshoz szükséges okmány bemutatását március óta sem szokta még meg minden gyerek.

Márciustól ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben a gyermekek, de még a most indult új tanévben is sokan elfelejtik, hogy igazolniuk kell, hogy 14 éven aluliak, személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel – figyelmeztet közleményében a MÁV. 

20230918 GyőrForgalmi változás a MÁV menetrendjében, győri vasútállomás Fotó: Csapó Balázs CSBKisalföld, vasút, vonat, intercity
MÁV: az ingyenes utazáshoz be kell mutatni az érvényes okmányt, a diákigazolvány nem elég / Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Az okmányt a Volánbuszon felszálláskor az autóbusz-vezetőnek kell megmutatni, a MÁV-START vonatain és a MÁV-HÉV járatain pedig a jegyvizsgálóknak.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy sok gyermek vagy iratok nélkül indul el, vagy csak a diákigazolvány van nála. Ez azonban nem elég. Díjmentesen csak akkor lehet utazni, ha ott a személyi igazolvánnyal vagy az útlevél az életkor igazolására. A MÁV praktikus javaslata a gyerekeknek, hogy a felszálláshoz, illetve a jegykezelő érkezéséhez már készítsék elő az okmányt és kérés nélkül mutassák be. Ez gyorsítja a munkát. 

A 14 év feletti, magyar diákigazolvánnyal rendelkező tanulók kedvezményes árú ország- és vármegyebérlettel utazhatnak. 

Vonaton a bérletet és az érvényes diákigazolványt is meg kell mutatni. Ha autóbuszra szállunk, a vezető közelében találjuk a készüléket, amelyen be kell olvastatni a bérlet kódját. A bérletet és a diákigazolványt mindig meg kell mutatni a vezetőnek. 

Papírbérlet esetén be kell mutatni azt az igazolványt is, aminek a száma a bérleten szerepel. Ha a bérlet elektronikus, a személyazonosságot okmánnyal szükséges igazolni, eredetivel és nem fénymásolattal.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.