BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapestet leminősítette a Moody's

A magyar szuverén adósosztályzat rontása után, kedden Budapest külön nyilvántartott deviza- és forintadósi besorolását is egy fokozattal leminősítette a Moody's Investors Service, és az osztályzat kilátását stabilról további leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta.

A nemzetközi hitelminősítő múlt pénteken hajtott végre ugyanilyen mértékű osztályzat- és kilátásrontást Magyarország egészére. Akkori indoklásában szerepelt egyebek között, hogy a globális likviditási válság kirobbanása óta Magyarország hozzáférése a külső finanszírozási piacokhoz a korábbinál sokkal korlátozottabbá vált. Emellett a Magyarország számára jóváhagyott 25 milliárd dolláros finanszírozási védőcsomag puszta szükségszerűsége és mérete mutatja az ország által a korábbi években alkalmazott "gazdaságpolitikai megközelítés hiányosságait".

A budapesti osztályzat- és kilátásrontáshoz fűzött keddi elemzésében az Moody''s azt írta: a főváros besorolásai szorosan kötődnek a központi kormányéihoz, tekintve, hogy Budapest adósságának jelentős része mögött állami garancia áll, és nem teljesítői keresztfedezeti záradékok is érvényben vannak.

A negatív kilátás tükrözi annak valószínűségét, hogy az ország makrogazdasági kondíciói "egy ideig még nyomás alatt maradnak", és ehhez járul, hogy a főváros csak korlátozott mértékben tudja semlegesíteni e kedvezőtlen működési környezet hatásait, áll a Moody''s keddi elemzésében. A hitelminősítő elismeri, hogy Budapestnek megfontolt költségvetési politikája, kezelhető adósságterhe és jó likviditási pozíciója van, azonban a főváros korlátozott költségvetési rugalmassága, valamint infrastrukturális szükségletei, és a romló gazdasági viszonyokkal összefüggésben szűkülő pénzügyi mozgástere jelentős nyomást fog gyakorolni Budapest pénzügyi teljesítményére, áll az elemzésben.

A Moody''s új magyarországi és budapesti osztályzatai továbbra is az elsőrendű befektetői "A" sávban, annak alapszintjén vannak. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings e héten - 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának átfogó felülvizsgálata után - az addigi, közepes befektetői "BBB plusz" magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkentette, a válság utáni makrogazdasági kiigazítás várhatóan súlyos mértékére, és az ezzel járó költségvetési kockázatokra hivatkozva. A Fitch ugyanakkor negatívról stabilra javította vissza a magyar adósosztályzat kilátását, jelezve, hogy nem készül további magyar osztályzatrontásra. A cég szerint ez azt tükrözi, hogy a Magyarország számára jóváhagyott 20 milliárd eurós pénzügyi csomag jórészt megszüntette a külső finanszírozási és likviditási kockázatokat.

A magyar besorolásokra a Moody''s listáján jelenleg negatív kilátás érvényes, a Standard & Poor''s pedig a leminősítés lehetőségére ennél erősebben utaló negatív megfigyelési listán tartja a nála "BBB plusz" szintű magyar szuverén adósosztályzatot. A három nagy nemzetközi hitelminősítő így most három különböző adósbesorolási szinten - Fitch: "BBB", S&P: "BBB plusz", Moody''s: "A3" -, és három különböző kilátással - stabil, negatív figyelőlista, negatív kilátás - tartja nyilván Magyarország adósságát. A nagy nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hetekben sorozatban rontják a kelet-európai szuverén adósok besorolási kilátásait vagy osztályzatait, a pénzügyi válság térségbeli terjedésének indokával. A Fitch csak ezen a héten - Magyarországgal együtt - négy térségi országot minősített vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.