BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy átlagos turista napi 13 ezer forintot költött Magyarországon

A külföldiek 19 millió utazást tettek Magyarországra, míg a magyarok 6,1 millió alkalommal utaztak külföldre – közölte a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmáról szóló kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén a harmadik negyedévben a szolgáltatások exportja 1920 milliárd, importja 1239 milliárd forintot tett ki. A bevételek értéke folyó áron 4,9, a kiadásoké 6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 681 milliárd forint volt, amely 16 milliárd forinttal több a 2016. III. negyedévi többletnél – derül ki a KSH jelentéséből.

Hasít a turizmus

A turizmusból származó bevétel a harmadik negyedévben 574 milliárd forint, a kiadás 239 milliárd forint volt, a tavalyi harmadik negyedévinél 7, illetve 12 százalékkal nagyobb. A szolgáltatáscsoport aktívuma 334 milliárd forintot tett ki, ami 11 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban – közölte a KSH.

Ebben az időszakban a külföldiek 19 millió utazást tettek Magyarországra, 5,1 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A külföldi látogatók kiadásainak napi átlagos összege 13 ezer forint volt,

ez 1,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A magyar turisták is hasonló összeget költenek külföldön
Forrás: AFP

A KSH szerint a hazánkba látogató külföldiek kiadásai közül a teljes költés 37 százalékát tette ki a szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatásokra fordított összeg. A magyarok 6,1 millió alkalommal utaztak külföldre a harmadik negyedévben, 10 százalékkal többször, mint egy éve.

A magyarok átlagos napi kiadási összege 12 ezer forint volt,

ami 2,4 százalékos növekedés a tavalyi harmadik negyedévhez képest. A költések közel negyede (28 százalék) a szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatásokra ment.

Bővült a szállítási- és az üzleti szolgáltatások külkereskedelme

A szállítási szolgáltatások exportja 482 milliárd, importja 270 milliárd forint volt, ez a bevételek 10, a kiadások 8,8 százalékos növekedését jelenti a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest. A KSH hozzáteszi, hogy a szállítási szolgáltatások aktívuma 212 milliárd forint volt, ami 22 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az üzleti szolgáltatások bevétele 693 milliárd, kiadása 657 milliárd forintot tett ki, ez az export 4,4 százalékos csökkenését és az import 1 százalékos növekedését jelenti a tavalyi harmadik negyedévéhez képest. Az üzleti szolgáltatások aktívuma 36 milliárd forint volt, 39 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH

Az idei első három negyedévben az export forintértéke 5245 milliárd, az importé 3485 milliárd forint volt, így az export 5,2, az import 6,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 1760 milliárd forintot tett ki, amely 57 milliárd forinttal több a 2016 azonos időszakáénál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.