BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalanná vált német adócsökkentések

Választás. Valószínűleg nem tudja keresztülvinni adócsökkentési terveit a német konzervatív–liberális koalíció, miután a vasárnapi észak-rajna–vesztfáliai tartományi választásokon elveszítette többségét a berlini törvényhozás felsőházában. Bár 34,6 százalékos eredményükkel a kereszténydemokraták (CDU) kapták a legtöbb voksot Németország legnépesebb szövetségi tartományában, ez önmagában nem elég a kormányalakításhoz, miután 22 képviselői helyet veszítettek az előző ciklushoz képest.

A szociáldemokraták (SPD) mindössze 0,1 százalékponttal maradtak el tőlük, miközben a baloldal potenciális koalíciós partnerei, a zöldek 12,1 százalékra erősödtek. Bár a CDU már jelezte, hajlandó a nagykoalícióról tárgyalni a szociáldemokratákkal, az SPD úgy nyilatkozott, nem kívánja a kisebbik kormánypárt szerepét betölteni, és különösen nem a mostani kormányfő vezetése alatt.

Nem könnyíti meg az SPD kormányfőjelöltje, Hannelore Kraft dolgát ugyanakkor, hogy a szövetségi kabinetben a konzervatívokkal együtt regnáló liberálisok (FDP) nem kívánnak helyi szinten hármas koalíciót alkotni a szociáldemokratákkal és a zöldekkel, miközben utóbbiak egy ilyen formáció elől sem zárkóztak el. Az SPD egyelőre csak annak a lehetőségét zárta ki egyértelműen, hogy koalícióra lépjen az 5,6 százalékot szerzett Linke szélsőbaloldali párttal. Der Spiegel

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.