BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egységes uniós társasági adót vezethetnek be

Algirdas Sermeta, az Európai Bizottság adóügyi biztosa úgy látja, az euróövezetben egységes társasági adót kellene bevezetni.

A Handelsblattnak nyilatkozva Sermeta kiemelte: az EU pénzügyminiszteri tanácsában egyértelműen megfigyelhető, hogy az adóharmonizálás politikailag ismét fontos kérdéssé lépett elő a belső piac szabályozásának kérdésében.

A biztos szerint Angela Merkel német szövetségi kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök joggal kívánja, hogy az európaiak gazdaságpolitikailag még közelebb kerüljenek egymáshoz, ennek az adópolitika szempontjából is érvényesnek kell lennie.

Ám ha az EU 27 tagállama ezen a téren nem tud megegyezni, akkor az országok kisebb csoportjának, az eurózónának kell előre haladnia. Sermeta jelezte, hogy a vonatkozó irányelv tervezetét márciusban előterjesztheti. Az elképzelésről annyit lehet tudni, hogy a társasági adó megoszlana a különböző tagországok között, vagyis a nagyvállalatok nem csak az anyacégük székhelyének tekintett országban fizetnék az egységes adót.

Sermeta elismerte, hogy ezzel növekedne az egyes tagállamok adóhatóságaira nehezedő teher, viszont csökkenne a bürokrácia a vállalati szektorban, így vonzóbbá válhat a befektetők számára az Európai Unió.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.