BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Inog a német adóreform

A tartományok jóindulatán múlik, hogy a német törvényhozás alsóházának jóváhagyása után a felsőházként szolgáló Bundesrat is áldását adja-e december 18-án a konzervatív-liberális koalíció adócsökkentési terveire. Angela Merkel (CDU) kancellár kabinetjének az összes szövetséges tartományi kormányzat támogatására szüksége lesz, ez jelenleg korántsem tűnik garantáltnak, különös tekintettel Schleswig-Holstein kereszténydemokrata miniszterelnökének ellenállására. Peter Harry Carstensen „megpuhítása” érdekében Merkel, illetve a koalíciós partner liberálisok vezetője, Guido Westerwelle vasárnapra válságtalálkozót hívott össze.

Az ellenállás forrása, hogy a 2010 januárjától életbe lépő, a vállalkozásoknak és családoknak összesen 8,5 milliárd eurónyi tehermentesítést jelentő intézkedések következtében a tartományok és önkormányzatok várhatóan évi 3,9 milliárd eurónyi bevételtől eshetnek el. Berlin múlt héten napvilágot látott javaslata szerint a szövetségi kabinet az oktatás finanszírozásának nagyobb támogatásával kompenzálná a tartományokat az elmaradt bevételek után – írja a Handelsblatt. E szerint Berlin 2015-ig megnövelné az oktatási beruházásokban való részesedését.

A kompenzációs ötlet azonban korántsem aratott osztatlan sikert a tartományi vezetők körében. Christian Wulff, Alsó-Szászország kereszténydemokrata kormányfője például elutasította, hogy összekapcsolják a képzés finanszírozásának kérdését a szövetségi kabinet adócsökkentési intézkedéseivel. A szász-anhalti és a baden-württembergi tartományi kabinet szaktárcáinak vezetői ugyanakkor nem zárkóztak el Berlin ajánlata elől.

A kompenzációval kapcsolatban azonban nemcsak Berlinben folyik ötletelés. Peter Müller Saar-vidéki kormányfő tegnap megjelent interjújában úgy fogalmazott a Spiegel Online-nak, hogy azzal is kárpótolni lehetne a tartományokat, ha az eddiginél nagyobb hányadban részesülhetnének az áfabevételekből.

Merkelnek mindenesetre általános megoldást kell találnia december 18. előtt, mivel túl sok tartomány tanúsít ellenállást ahhoz, hogy egyenként „le lehessen kenyerezni” őket. A szövetséges kormányok által vezetett tartományok közül ugyanis Schleswig-Holstein mellett Türingia, Szász-Anhalt és Hamburg is nemmel fenyegetett. Berlinnek ráadásul a „vidéki fejedelmek” mellett a szövetségi számvevőszékkel (BRH) is meggyűlt a baja. A hivatal által készített friss jelentés szerint az államháztartás jelenleg nem teszi lehetővé a tervezett könnyítéseket. A szövetségi államadósság ugyanis átlépte a bűvös ezer milliárd eurós küszöböt, emiatt a következő években egyedül a kamattörlesztések 40 milliárd eurót tesznek majd ki. Ezenfelül a BRH számításai szerint a már korábban elfogadott adócsökkentések miatt 2013-ig összesen 125 milliárd euró adóbevételtől esik el az állam.

A berlini kabinet mellett dolgozó gazdasági bölcsek tanácsától eltérően azonban a BRH nem tart szükségesnek újabb adóemeléseket. Ehelyett a jelenlegi rendszerben is meglévő, évi 21 milliárd euróra becsült megtakarítási potenciál kihasználását sürgeti Dieter Engels, a számvevőszék elnöke.

Növekedési csomag

(az új berlini koalíció tehercsökkentési tervezetének főbb elemei, zárójelben a változtatások becsült költségei)

- 2010. január 1-jétől a szállodáknak és vendéglőknek csak 7 százalékos áfát kellene fizetniük (közel egymilliárd euró)

- a 2008-as vállalati adóreform egyes elemeit korrigálnák: többek között könnyítenék a hiteltörlesztés adóból való levonhatóságát, eladósodott cégek felvásárlásánál a tartozások adóból való leírhatóságát növelnék, és a konszerneken belüli átalakítások leírhatóságát is könnyítenék (közel 2,4 milliárd euró)

- az örökösödési adó kapcsán alacsonyabb sávba, 15 és 43 százalék közé csökkentenék a testvérekre és unokatestvérekre vonatkozó kulcsokat, illetve a céget öröklők esetében enyhítenének az adómentesség feltételeként szabott foglalkoztatási garancián (legfeljebb 420 millió euró)

VG-összeállítás Növekedési csomag (az új berlini koalíció tehercsökkentési tervezetének főbb elemei, zárójelben a változtatások becsült költségei)

- 2010. január 1-jétől a szállodáknak és vendéglőknek csak 7 százalékos áfát kellene fizetniük (közel egymilliárd euró)

- a 2008-as vállalati adóreform egyes elemeit korrigálnák: többek között könnyítenék a hiteltörlesztés adóból való levonhatóságát, eladósodott cégek felvásárlásánál a tartozások adóból való leírhatóságát növelnék, és a konszerneken belüli átalakítások leírhatóságát is könnyítenék (közel 2,4 milliárd euró)

- az örökösödési adó kapcsán alacsonyabb sávba, 15 és 43 százalék közé csökkentenék a testvérekre és unokatestvérekre vonatkozó kulcsokat, illetve a céget öröklők esetében enyhítenének az adómentesség feltételeként szabott foglalkoztatási garancián (legfeljebb 420 millió euró)-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.