BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kinek kell majd fizetnie az ingatlanadót?

Nem kell aggódnia az ingatlanadó miatt annak, akinek nagyjából 30 millió forintot ér az ingatlana, bár lehetséges, hogy jelenleg nem tudná ennyiért eladni.

Az adószakértő szerint az APEH nem rájuk fog fókuszálni, hiszen ez anyagilag sem érné meg az államnak, és kapacitás sincs arra, hogy viszonylag olcsó ingatlannak rendelkezőket vizsgálgassanak - közölte az Inforádió.

Számolja ki a Világgazdaság Online saját vagyonadó kalkulátorával!

Hosszasan készült az APEH adókalkulátora, de már elérhető az adóhivatal honlapján és az ügyfélkapun keresztül is. Két kalkulátor készült, az egyik azok számára, akik azt sem tudják eldönteni, kell-e egyáltalán adót fizetniük, azaz ingatlanuk értéke eléri-e a 30 millió forintot.

Persze az is kérdéses, hogy a kalkulátor jól működik-e?

A másikkal az számolható ki, mennyi adót kell fizetnünk. A kalkulátor nagyjából 800 ezer ingatlan eladási adatai alapján készült, az illetékügyi hivatalok adatai alapján.

A legtöbbeket persze az érdekli, előfordulhat-e az, hogy valaki 28 milliósra becsüli a saját házát, az APEH azonban 31 milliósra. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint csak elvben, de ilyenkor is az adóhivatalnak kell bizonyítania az igazát.

Először azokat veszik górcső alá, akik 20 millió forintosnak jelentettek be egy, az APEH által 120 millió forintosnak ítélt ingatlant.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.