BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Lehet-e az APEH célja ezer vállalkozás ellehetetlenítése?"

Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz az építőiparban működő Orlando-GB Kft., azon vállalkozások egyike, amelyeken az APEH több évre visszamenőleg, esetenként több százmillió forintot kitevő járulékot, annak kamatait és büntetést követel - olvasható a Népszabadságban.

Végső elkeseredésünkben fordulunk Önhöz! Bízva abban, hogy van elég elszántsága és akarata ahhoz, hogy egy újabb réteg tönkretételét megakadályozza! Ön szerint lehet-e célja az Apeh-nek és a Pénzügyminisztériumnak, hogy megközelítőleg ezer kisvállalkozás, annak húszezer munkavállalóját, azok családtagjait ellehetetlenítik?" - idézi a Népszabadság azt a nyílt levelet, amit a miskolci székhelyű, építőiparban tevékenykedő Orlando-GB Kft. írt Bajnai Gordonnak.

A levél így folytatódik: "Ön szerint ebben az országban lehet-e egzakt módon megfogalmazott jogszabályi háttér nélkül, új értelmezést adni a társadalombiztosítási, nyugdíj- és egyéb járulékok utólagos megfizetésének?".

- Egészen 2008-ig úgy mentek a dolgok, hogy a magyar cég vállalkozói szerződést kötött egy bizonyos munkára Németországban - kezdi a miniszterelnökhöz írt levele hátterét bemutatni Gáti Kálmán, az Orlando-GB Kft. ügyvezető igazgatója. Telephelyet nyitottak és ott adóztak a dolgozóiknak különböző jogcímeken - devizaellátmány, kiküldetési pénz, devizajárandóság - kifizetett pénzek után. A járulékfizetés azonban Magyarországon történt, az itthon kifizetett, többnyire minimálbér után, amely személyi alapbér néven volt definiálva.

Aztán 2008-ban az APEH úgy határozott, hogy a külföldi járandóság is személyi alapbér, így járulékköteles. Elindult az ügyben az érintett cégek ellenőrzése. Eddig nagyjából 80 vállalkozás került az adóhivatal látókörébe, amelyeket - attól függően, mely regionális igazgatóság végzi a vizsgálatot - hol megbüntettek, hol nem. Van olyan cég, amelytől 200 millió forintot követelnek. Az Orlando-GB nagyjából 100 millió forintos kiadásra számíthat, ha az ügyében úgy határoz az Apeh - bár az esetükben még elsőfokú döntés sem született.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.