BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb szigor Szlovákiában is

Az áfaemelés útjára léphet északi szomszédunk – 1,7 milliárd euróval csökkenti a deficitet jövőre a pozsonyi vezetés

Megállapodott a költségvetés konszolidálásáról a szlovák kormány koalíciós tanácsa tegnap, eszerint a kiadási oldalon mintegy 900 millió eurót – közel 250 milliárd forint – takarítanak meg a jövő évi büdzsében, a bevételi oldalon pedig 800 millió eurót – 220-225 milliárd forint – teremtenek elő. Arról, hogy ez utóbbi csomag keretében sor kerül-e az általános forgalmi adó megemelésére, lapzártánk után születhetett meg a döntés a kormányzó pártok között. Ám ha 21-22 százalékra növelik is a jelenleg 19 százalékos áfát, Iveta Radicová miniszterelnök korábbi bejelentése szerint mindenképpen kompenzációt biztosítanak a szegényebb rétegeknek, hogy az intézkedés számukra ne okozzon jelentős tehernövekedést. Biztosra vehető a jövedéki adó megemelése is, itt azonban a borászok védelme érdekében a borokra kivetett jövedéki adó nem vagy csak kisebb mértékben emelkedik majd. Szlovák szakemberek szerint egyébként 1 százalékpontnyi áfaemelés mintegy 300 millió eurónyi bevételtöbbletet generál, vagyis a tervezett volumen eléréséhez 3 százalékpontos emelésre van szükség. Ugyanakkor már 21 százalékos áfa mellett jobban jár a költségvetés, mint ha a társadalombiztosítási járulékokat növelné a kormány, ahogy arról korábban szintén volt szó.

Tény ugyanakkor, hogy az áfaemelés már többször okozott csalódást a kormányoknak. Legutóbb éppen a román kabinetnek: Romániában július 1-jétől 24 százalékos általános forgalmi adó lépett a korábban hatályos 19 százalékos helyébe, ennek hatására a kiskereskedelmi forgalom a román statisztikai hivatal friss közlése szerint júliusban 10,5 százalékkal zuhant az előző hónaphoz és 8,9 százalékkal 2009 azonos időszakához képest. Az eddigi bevételnövekedés jócskán elmaradt a korábbi várakozásoktól, ám arra még van esély, hogy az év második felében összességében ne legyen ennyire borús a kép. Az azonban már biztos, hogy a romániai inflációs ütem az áfaemelés hatására 8 százalék közelébe emelkedik.

A jelenlegi 17,5 százalékról 20 százalékra növelné a forgalmi adó mértékét a brit kormány 2011-től, ám a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) máris a gazdaság lassulását jósolják a lépés mellékhatásaképpen. Szerényebb, egy százalékpontos áfanövelésre készül a lengyel kabinet, a forgalmi adó kulcsa jövő év elejétől 23 százalék lenne. A lengyel jövedéki adó ugyanakkor jelentős mértékben, 4 százalékponttal nőne a jelenlegi, a költségvetés tervezetéből kihámozható tervek szerint. Áfaemeléssel kapcsolatos tapasztalatoknak Magyarország sincs híján. Ahogy arra számítani lehetett, a tavaly júliusi 5 százalékpontos adónövelés eredményeképpen padlóra került a kiskereskedelem, megugrott a pénzromlás üteme, tény azonban, hogy az áfa az utóbbi hónapokban a legmegbízhatóbb adónemnek bizonyult. KR

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.