BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország egyedül is bevezetné a Tobin-adót

A vitatott pénzügyi tranzakciós adó bevezetése Európában 0,5-1,8 százalékkal visszafogná a bruttó hazai terméket – ez tűnik ki a Wirtschaftswoche című német lap által idézett jelentésből, amelyet a dán EU elnökség készített.

A szövetségi pénzügyminisztériujm tervezete a tranzakciós adó bevezetését 2015-től irányozza elő. Eszerint csak részvények és olyan derivatívák adás-vételét adóztatnák, amelyeknél a részvényesek fizikailag is tulajdonost váltanak. A német pénzügyminisztérium - a jelentés szerint - évente kétmilliárd euró bevétellel számol. Az adókulcs 0,1 százalék lenne a vételárra vonatkozóan, és az mind a vevőre, mind az eladóra érvényes lenne.

Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszter a Die Presse által idézett jelentés szerint azt szeretné, ha az adót az egész EU-ban bevezetnék, ez azonban valószínűtlennek látszik Nagy-Britannia kategorikus elutasítása miatt. A Der Spiegel szerint ezért mérlegelik kilenc EU-tagország közös fellépését az EU-ban megvalósuló fokozott együttműködés révén.

Több ország - például Nagy-Britannia, Svédország és Hollandia - már határozottan elutasította az adó bevezetését. Ám Németország mégis azt tervezi - írja a továbbiakban a Die Presse -, hogy bevezeti a pénzügyi tranzakciós adót, ha pedig ez EU-szinten nem lehetséges, akkor több ország közös fellépését fontolgatja. Több politikus, mint például Horst Seehofer bajor miniszterelnök, már amellett érvel, hogy szükség esetén Németországnak egyedül kell cselekednie. "Nem először történne ez meg" - nyilatkozta a Der Spiegelnek. Amikor ugyanis bevezették Németországban az ólommentes benzint és a katalizátort, sokan a német autóipar össszeomlását jósolták. "Ehelyett példátlan diadalmenet kezdődött" – fogalmazott a tartományi miniszterelnök,

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.