BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ecuador a nyugdíjasok álma

Már ötödik éve Ecuadort tartják a az észak-amerikai nyugdíjasok az időkori letelepedéshez az InternationalLiving.com oldal összeállítása szerint.

Ecuadorban a megélhetéshez szükséges költségek havi 900 és 1400 dollár között mozognak, kellemes a klíma és olcsók az ingatlanok árai. Az InternationalLiving.com szerint ezért választják a legszívesebben az észak-amerikai nyugdíjasok letelepedési helyként. A visszavonult dolgozók egyébként szívesen választanak maguknak latin-amerikai országot, hiszen Ecuadoron kívül ilyen országnak felel meg Panama, Mexikó, Costa Rica, Uruguay, Kolumbia is a top 10-ben. Európából Spanyolország és Málta került az élbolyba, míg Ázsiából Malajzia és a Thaiföld.

A honlap a lista készítésénél figyelembe vette a megélhetési költségeket, az időjárást, az ingatlan árakat, az egészségügyi ellátás helyzetét, a beilleszkedés esélyét, a szórakozási lehetőségeket, valamint a nyugdíjasok számára fennálló lehetőségeket és előnyöket is.

Ecuador mellett szólt még az összeállítás szerint az ország befogadó kultúrája, az Egyesült Államokhoz való viszonylagos közelsége. Kiemelték, hogy egy korsó sör csak 85 centbe kerül, egy ebéd 2,5 dollárból is kijön. A nyugdíjasok féláron élvezhetik a szórakozást, a helyi közlekedést, a repülőjegyeket, kedvezményes a taxi és az adóvisszatérítést is kapnak. Állítólag ár érték arányban itt lehet megvásárolni a legjobb ingatlanokat a világon. Míg egy tengerparti villát Kaliforniában egymillió dollárét lehetne megvásárolni, egy hasonló ingatlan Ecuadorban 150 ezer dollár alatt van. Remek házakat lehet bérelni már 900 dollárért. A nagyobb városokban az összeállítás szerint elsőrangú kórházak, klinikák vannak jól képzett orvosokkal, nagyon olcsó árakon lehet elérni a szolgáltatásaikat és a gyógyszereket is. Egy vizit 25 dollárba kerül, ami majdnem egy órás masszázsnak is megfelel.

Az összeállítás szerint gyönyörű a táj is jelentős vonzerő. A kozmopolita életstílus rajongói jól érezhetik magukat Quitóban, vagy Cuencában, míg a nyugalmasabb életet kedvelők megtalálhatják a számításaikat az olyan kisebb közösségekben, mint Cotacachi, vagy Vilacamba.

A második helyen végzett Panamát is hasonlóképpen jellemezték, de ott magasabbak a megélhetési költségek. A honlap szerint a közép-amerikai országban van a világ legjobb nyugdíjas ellátása. A nyugdíjasoknak helyi kedvezményeik is vannak, például 10-15 százalékkal kevesebbet kell fizetniük az orvosi vizsgálatokért, 25 százalékos kedvezményt kapnak az éttermekben, féláron mehetnek moziba, színházba és egyéb kulturális programokra. Kitűnő színvonalú az orvosi ellátás. A spanyol anyanyelv mellett sokan beszélik az angolt is.

A harmadik helyezet Malajziában könnyű az amerikai nyugdíjasoknak barátságokat kialakítaniuk, mivel itt az angolt nem hivatalos nyelvként szinte mindenki beszéli. Sokan telepednek le Kuala Lumpurba és Penangba, ahol sok szervezet segíti őket. Malajziában is igen alacsonyak a megélhetési költségek. A New York-i 65 éves Lorna Taylor például azt nyilatkozta az InternationalLiving.com.nak, hogy soha nem térne haza. Jó a klíma, sokat golfozik, és a korábbi költségek harmadáért, negyedéért él színvonalasabb életet Penangban. Apartmant már 1000 dollárért lehet bérelni havonta úszómedencével, tornateremmel. egy hónapban csónakbérléssel, öt éjszakai kirucanással 1700 dollárból is ki lehet jönni egy hónapban. Két ember háromfogásos vacsorát 10 dollárér ehet meg, egy nagy szatyor zöldség-gyümölcs 4 dollárba kerül. A visszavonult amerikai nőknek Malajziában már helyi szervezeteik is vannak. Igen olcsó a fogorvos is, 22,5 dollárért végzenek el egy tömést, fehérítéssel együtt, ami az Egyesült Államokba 180 dollárba kerül.

A negyedik helyezett Mexikó kézzel fogható választás az amerikai nyugdíjasoknak közelsége és alacsony árai miatt. Legalább egymillió észak-amerikai nyugdíjas települt le Mexikóban, akiket a helyi kultúra is vonz. Gyorsan fejlődik az infrastruktúra, modern autópályákkal, repülőterekkel, internet és televíziós hálózattal. Minden az Egyesült Államokban, vagy Kanadában elérhető modern háztartási felszerelés itt is ugyanúgy megvásárolható, csaknem a feléért.

Kiváló az egészségügyi ellátás, magas szintű a gyógyászati turizmus. Az ellátás itt fele, vagy negyede mint az Egyesült Államokban. Egy egész éves regisztráció a helyi ellátásba maximum 300 dollárba kerül évente. Egy közepes nagyságú komfortos ház havi 800 dollárért bérelhető, a tengerparton már egy nagyobb ház 1500 dollárba kerül.

Az ötödik Costa Ricában kiváló (és szintén nagyon olcsó) az egészségügyi ellátás, modern telekommunikációs rendszer van, gyönyörű a tengerpart, az esőerdő és a hegységek. Itt is nagyon olcsóak a megélhetési költségek, nem jelent gondot színházba, művészeti galériákba, vagy jó éttermekbe menni. Több mint 20 ezer visszavonult dolgozó választotta Észak-Amerikából ezt országot letelepedési színhelyként. Costa Ricát a legstabilabb latin-amerikai országnak tartják.

A hatodik legjobb helynek ítélt Uruguay vonzó lehet azoknak, akik más kultúrára vágynak, már akik nem kapnak attól sokkot, hogy gyakran harmadik világbeli színvonalat tapasztalhatnak meg. Ennek ellenére jó az infrastruktúra és alacsonyak a megélhetési költségek.

A Csendes-óceán és a Karib-tenger által körülvett Kolumbiát gyönyörűvé teszi az Andok hegyei is, és az Amazonas-medence is. A gyönyörű, változatos tájakon a fennsíkokon, vagy a biztonságosabb karibi térségben, főként Cartagenában telepszenek le a legtöbben.

A legjobb helyek letelepedésre az észak-amerikai nyugdíjasoknak

1. Ecuador

2. Panama

3. Malajzia

4. Mexikó

5. Costa Rica

6. Uruguay

7. Kolumbia

8. Spanyolország

9. Thaiföld

10. Málta

forrás: InternationalLiving.com

A nyolcadik Spanyolországban a szép apartmanok és a golfozási lehetőség is jelentős vonzerőt jelent. A tengerpart, a hegységek, a szép városok, a fesztiválok és a garantált napfény is kedveltté teszi. Nem véletlen, hogy az Európába vágyó amerikai nyugdíjasok főként Spanyolországot választják letelepedéséül.

Thaiföldön hihetetlenül alacsonyak az árak. Az amerikai nyugdíjasok új helyeket fedezhetnek fel, teniszezhetnek, golfozhatnak, úszhatnak, szörfözhetnek vitorlázhatnak szinte fillérekért.

Máltát a nyugalmas élet, az egész éves napsütés vonzza, az országban szinte ismeretlen a bűnözés fogalma. Nagyon alacsonyak az adók. ezenkívül itt a hivatalos nyelv az angol, így azt sem kell megtanulniuk az észak-amerikai nyugdíjas letelepülőknek.

 

2. Panama

3. Malajzia

4. Mexikó

5. Costa Rica

6. Uruguay

7. Kolumbia

8. Spanyolország

9. Thaiföld

10. Málta

forrás: InternationalLiving.com -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.