BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre homályosabb Orbán titokzatos IMF-levelének története

Egyelőre sem az EU, sem a Fidesz frakcióvezetője nem erősítette meg, hogy létezik a kormányfő által említett titokzatos EU-s követeléslista. A kormányfő ráadásul csütörtöki EU-ülést említ, holott ő szerdán ismertette a követeléseket a frakcióval. (Cikkünk megjelenése óta az Index ismertetett egy uniós szakértők által augusztus végén írt elemzést. Elképzelhető, hogy a kormányfő erre utalt, ebben azonban nincs szó olyan pontokról, melyeket Orbán Viktor említ.)

Egy EU-s jelentésről beszélt a közrádióban péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, amikor a Valutaalap és az unió állítólagos követeléseit említette.

Azt mondta, "csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról", ebben szerepelnek az említett kérések. A kormányfőnek ezt a dokumentumot logikusan szerdán kellett megkapnia, hiszen aznap előbb még pozitívan nyilatkozott a tárgyalásokról, ám nem sokkal utána már a frakcióval ismertette az elfogadhatatlan - állítólagos - dokumentumot Sárváron.

Az azonban az érintettek nyilatkozata után sem világos, hogy valóban létezik-e ez a dokumentum. (Cikkünk megjelenése óta az Index ismertetett egy uniós szakértők által augusztus végén írt elemzést. Elképzelhető, hogy a kormányfő erre utalt, ebben azonban nincs szó olyan pontokról, melyeket Orbán Viktor említ. Erről bővebben itt)

Az Európai Bizottság szóvivője ma déli szokásos sajtótájékoztatóján beszélt ugyan egy levélről, de az már sok héttel ezelőtti: azt mondta, valóban létezik egy olyan dokumentum, amelyet az IMF-EU tárgyalódelegáció hátrahagyott a magyar kormány számára a tárgyalások első szakaszának júliusi befejezése után. Ebben a dokumentumban javaslatokat tesznek a kormánynak lehetséges makrogazdasági lépésekre. A szóvivő a levél tartalmáról több részletet nem kívánt közölni, mondván, hogy az bizalmas. Megjegyezte azt is, hogy a sajtóban megjelent értesülések számos pontatlanságot tartalmaznak.

Az MTI uniós forrásból úgy értesült, hogy a Magyarországgal folytatott hiteltárgyalások ügye is napirenden szerepel az EU-tagállamok képviselőiből álló Gazdasági és Pénzügyi Bizottság (angol rövidítéssel: EFC) pénteki tanácskozásán. Az MTI uniós forrása megerősítette, hogy "létezik egy Magyarországgal kapcsolatos dokumentum, amelyet köröztetnek" az EFC-ülés résztvevői között. Annak tartalma azonban nem nyilvános - tette hozzá. Ezzel szintén nem erősítette meg, hogy született egy új levél július óta.

Megszólalt Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is az ügyben: a hvg.hu tudósítása szerint azt mondta, szerdán Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást adott a képviselőknek a hiteltárgyalásokról, de "nem egy konkrét dokumentumról tárgyaltak", Orbán szóbeli előterjesztést tett.

Mint fogalmazott: az Orbán által ismertetett feltételek számára nem okoztak meglepetést, hiszen nyomon követte a tárgyalásokat. Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen dokumentumokból adott Orbán tájékoztatást, és ezt a listát kiosztották-e a képviselőknek, Rogán azt felelte: ő már kiskorában megtanulta, hogy nem illik belenézni mások újságjába, papírjaiba, de azt tudja a tárgyalások alapján, hogy ha az IMF a célzott szociális juttatások csökkentését emlegeti, akkor visszakérdezés után azt szokták hallani, hogy ez a családi pótlékot jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.