BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kik kapták a közgazdasági Nobel-díjat?

Három amerikai közgazdász eszközárak területén végzett empirikus elemzéseikért kapták meg a közgazdaságtudományi Nobel-díjat. Eugene Fama, Lars Peter Hansen, Robert Shiller az idei kiemelkedő közgazdászok. Az értékelés szerint a pénzügyi piacok mozgásának megértéséhez járult hozzá a három tudós.

Eugene Fama:

A 74 éves amerikai közgazdász a Chicago Egyetem professzora. A hatvanas évek elején Eugene kimutatta, hogy a részvényárfolyamok rövid távú előrejelzése rendkívül nehéz feladat, mert az árak az új információkat gyorsan magukba szívják. E felismerés nyomán jöttek létre az indexált alapok.  A tőzsdeindexekhez kötött alapok erre jó példával szolgálnak.

Lars Peter Hansen:

A 60 éves Lars Peter szintén a Chicago Egyetem professzora. Statisztikai modellek készítésével járult hozzá az eszközárak mozgásának, a kockázatoknak és a befektetői magatartásnak a jobb megértéséhez. Makroközgazdász, az ő nevéhez fűződik annak a statisztikai módszernek a kidolgozása, ami alkalmas az eszközárazások racionális elméleteinek vizsgálatára. Ezt a módszertant használva Lars Peter és társai azt találták, hogy az elméletek módosítása magyarázatul szolgálhatnak az eszközárak alakulására. Makroközgazdászként a pénzügyi és a reálgazdaság kapcsolatait vizsgálta. Egyetemi pozíciója mellett a Becker Friedman Intézet kutatási igazgatója, ahol egyúttal részt vesz a pénzügyi szektor és a reálgazdaság kölcsönhatásait vizsgáló csoportban.

Robert Shiller:

Yale Egyetem tanára. Úgy találta, hogy az árfolyamok jobban kilengnek, mint a vállalati osztalékok. S az árfolyam és az osztalék rátájának mozgásában hosszú távon ismétlődő jelenségek figyelhetőek meg, attól függően, hogy az arányszám magas vagy alacsony. Ez a minta a kötvényekre és más eszközökre is igaz. Shiller emellett társnévadója a nyolcvanas években Karl E. Case-zel, valamint Allan Weiss-szel közösen kifejlesztett Case-Shiller-indexnek, melyet az amerikai ingatlanpiac leírására használ ma a Standard & Poor''s. 2000-ben megjelent könyve, az "Irrational exuberance" bestseller lett, a kötetben felállított tézisek azt követő piaci lejtmenet idején beigazolódtak. A 2007-ben kezdődött ingatlanpiaci lufit is jóval korábban megjósolta.

Bár a díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Nobel-bizottsága ítéli oda, a közgazdasági elismerés nem tartozik szorosan a Nobel-díjak közé. A díjat ugyanis nem az eredeti névadó, Alfred Nobel alapította, hanem a svéd jegybank 1968-ban "A közgazdaság-tudomány Alfred Nobel Emlékdíja" néven. Az első elismerést 1969-ben ítélték oda, a hétfőn kihirdetett volt a 44. közgazdasági Nobel-díj.

Magyar származású tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.