BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokba kerül Olaszországnak a patthelyzet

Egy hónappal az Olaszországban tartott parlamenti választás után a kormányalakítással megbízott balközép politikai vezető, Pierluigi Bersani bedobta a törölközőt. Hat napon át tartó konzultáció után a 61 éves olasz politikusnak le kellett mondania arról az álmáról, hogy balközép kormányt alakítson. Giorgio Napolitano olasz elnökkel folytatott egyórás megbeszélés után Bersani rövid beszédben jelentette be, hogy elutasította azokat az „elfogadhatatlan feltételeket”, amelyeket a kormányalakítás érdekében vele szemben támasztottak.

Az olasz államfő gyors és stabil megoldást szeretne elérni még a mandátuma május 15-én történő lejárata előtt. Az alternatíva ugyanis új választások kiírása lenne még nyáron, ez azonban a választójogi törvény reformja nélkül újabb patthelyzetet idézhetne elő.

A patthelyzet sokba kerül Itáliának. Az országnak a múlt héten az ötéves államkötvények kibocsátásakor a 2012 októbere óta feljegyzett legmagasabb hozamot kellett fizetnie. A piacok bizalma is eltűnőben van, amit az is jelez, hogy a tízéves olasz államkötvényekre a kockázati felár csütörtökön erősen megnőtt a német papírokhoz képest.

Az olasz statisztikai hivatal pedig arra figyelmeztetett, hogy az olasz gazdaság idén erősebb csökkenést kényszerül elszenvedni annál, mint amit a kormány vár. Hasonlóképpen nyilatkozott az olasz jegybank is. Az olasz gazdaság 2011 közepe óta recesszióban van. Ez a leghosszabb visszaesési időszak az elmúlt 20 évben.

A Fitch hitelminősítő 2013-ra 1,8 százalékos GDP-csökkenést jósol Olaszországban. Vittorio Grilli gazdasági miniszter csütörtökön a parlamentben ugyanakkor azt mondta, nincs tudomása arról, hogy küszöbön állna a Fitch-hez hasonló lépés a Moody’s részéről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.