BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újraindul a verseny Trichet székéért

Axel Weber távozását azzal indokolta: több fontos kérdésben is alulmaradt az EKB vezetésén belül

Lemondás. Újraindulhatnak az Európai Központi Bank (EKB) leendő elnökéről szóló alkuk az eurózóna tagállamai között, miután pénteken az azt megelőző napok találgatásai után végleg eldőlt, hogy Axel Weber, a Bundesbank jelenlegi elnöke április 30-ával távozik posztjáról, és így – bár a legesélyesebb jelöltnek számított – nem száll versenybe az EKB októberben megüresedő elnöki tisztéért sem.

Weber azért döntött úgy, hogy lemond az EKB-elnökjelöltségről, mert fontos kérdésekben kisebbségben maradt a frankfurti bank kormányzótanácsán belül – ezt maga az érintett nyilatkozta a Der Spiegel szombati számában. Elmondta: nézetei miatt több tagállam rosszallását is kiváltotta. A Bundesbank elnöke ezzel arra utalt, hogy az elmúlt egy évben nyíltan támadta az EKB azon politikáját, amely a súlyosan eladósodott eurózóna-tagországok kötvényeinek vásárlásával próbálta megfékezni az adósságválság terjedését. Az egy évvel mandátuma lejárta előtt távozó Weber az infláció megfékezését mindenek fölé helyező héjaként ellenezte az EKB 2009-es kamatvágásait is. Weber a Spiegelnek úgy fogalmazott, amennyiben EKB-elnökként képviselne kisebbségi véleményt, azzal az EKB hitelessége sérülne.

Az EKB három hét után a napokban ismét a Weber által bírált eszközhöz nyúlt, ugyanis portugál állampapírt vásárolt, miután a dél-európai ország kötvényeinek hozama csúcsot döntött, ez annak a jele, hogy a piac az eurózóna adósságválságának megoldásában továbbra sem lát érdemi előrelépést. A piaci aggodalmak hatására valamelyest gyengült az euró a dollárral szemben, a trendhez hozzájárultak a monetáris fegyelemhez ragaszkodó Weber távozási szándékáról előzetesen kiszivárgott értesülések is. A valutaunió adósságválságával kapcsolatos fejlemények ugyanakkor már nem játszanak nagy szerepet a közös európai valuta árfolyamának rövid távú alakulásában – mondta el lapunknak Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója rámutatott: az utóbbi időszakban valójában igen szűk sávban mozog az euró árfolyama. Szerinte az, hogy egy euróövezeti ország csődbe mehet, már nem érheti meglepetésként a piacot, szemben például az egy évvel ezelőtti helyzettel, amikor kitört a görög adósságválság. „Az EKB-ban pedig eddig is erősen képviselték a Bundesbank infláció megfékezésére fókuszáló politikáját. Az, hogy ki vezeti az EKB-t, ezt a politikát nem fogja lényegesen megváltoztatni” – mondta a szakértő.

Axel Weber kiesésével jelentősen javultak az esélyei az olasz központi bank elnökének, Mario Draghinak, akit eddig a német jegybankelnök fő riválisának tartottak az EKB-elnöki posztért. Draghi mellett a luxemburgi, illetve a finn központi bank elnöke, Yves Mersch és Erkki Liikanen neve jöhet még főként szóba a poszt esélyeseként. Egy másik lehetséges jelölt, Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök már cáfolta, hogy versenybe szállna az elnöki tisztért. TaG

Weidmann a befutó

Sajtóhírek szerint Axel Weber 2013-ban a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank igazgatótanácsának élére kerülhet, felváltva az akkor távozó Joseph Ackermannt. Az erre vonatkozó kérdésre Weber kitérő választ adott a Der Spiegelnek.

A Weber távozásával megüresedő Bundesbank-posztot várhatóan Jens Weidmann, Angela Merkel kancellár gazdasági főtanácsadója tölti majd be.

A Weber távozásával megüresedő Bundesbank-posztot várhatóan Jens Weidmann, Angela Merkel kancellár gazdasági főtanácsadója tölti majd be.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.