BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15 éve nem volt ilyen alacsony a feketegazdaság aránya Németországban

Egy tanulmány szerint 2010-ben az utóbbi 15 év legalacsonyabb szintjére csökkent Németországban a feketegazdaság és az illegális foglalkoztatás.

A feketegazdaságban lebonyolódott forgalom - a tübingeni Institute für Angewandte Wirtschaftsforschung (IAW) becslése szerint - 347,6 milliárd euró volt, ami a bruttó hazai termék GDP 13,91 százalékának felelt meg – jelenti az AFP.

Utoljára 1995 májusában mértek ennek megfelelő értéket. A GDP akkor azonban kisebb volt, s így a feketén megkeresett pénzösszeg 15 évvel ezelőtt - a kutatók számításai szerint - csak 241,1 milliárd euróra rúgott.

Az eddig legmagasabb szintet a német feketegazdaságban 2003-ban érték el, amikor annak a GDP-hez mért aránya 17,1 százalék volt, a nagyságrendje becslések szerint 370 milliárd eurót tett ki. A tübingeni tanulmány szerint a jelenlegi értékekkel Németország a nyugati ipari államok átlagában található. A kutatók szerint 2011-ben az OECD tagállamaiban a feketegazdaságnak a GDP-hez mért aránya 13,4 százalék lesz. A legalacsonyabb az Egyesült Államokban várható, 7 százalékos, a legmagasabb pedig Görögországban, 25,8 százalékos.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.