BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

51 milliárd forint veszteséget vár idén a jegybank

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) 13,6 milliárd forint nyeresége képződött tavaly, szemben a 2010. évi 41,6 milliárd forintos veszteséggel - mondta a tavalyi gazdálkodásról Simor András, a jegybank elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az eredmény elsősorban a forint 2011 évi gyengüléséből és a végtörlesztéshez kapcsolódó euró eladásokból származott. Az MNB eredménye nem használható a jegybanki működés sikerességének mérőszámaként - hangsúlyozta az elnök. Tavaly az MNB működési költségei 12 milliárd forint alatt maradtak, amire 1997 óta nem volt példa - közölte az elnök.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) tavalyi, 13,6 milliárd forint nyeresége az eredménytartalékba kerül - mondta Simor András, a jegybank elnöke. Az MNB igazgatóságának döntése alapján az eredményből és az eredménytartalékból nem fizet osztalékot a jegybank - közölte az elnök.

Az MNB jegyzett tőkéje 10 milliárd forint, eredménytartaléka 33,4 milliárd forint volt a múlt év végén. Simor szerint 2012-ben 51 milliárd forint veszteség várható. Hozzátette: az előrejelzés negyedévről-negyedévre erős kilengést mutathat, tavaly például az év nagy részében veszteséges gazdálkodást prognosztizáltak, de a forint év végi gyengülése megfordította a folyamatot.

Ugyanakkor, ha a költségvetés és az MNB mérlegét konszolidáljuk, "a két tétel kiüti egymást", azaz az MNB nyeresége a költségvetésben veszteséget okoz, illetve az MNB vesztesége nyereségként jelentkezik a költségvetésben - magyarázta az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.