BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A garantált bérminimumról egyeztettek

A jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) konzultált a kormánnyal a munkaadói, a munkavállalói, a civil, az egyházi és a tudományos oldal a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) hétfői ülésén.

Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára előterjesztésében kiemelte: a kabinet a munkaadókkal és a munkavállalókkal hosszabb ideje egyeztetett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), amelyen sikerült elfogadni egy kompromisszumos javaslatot. A javaslat szerint a minimálbér jövőre az idei 93 000 forintról 98 000 forintra nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett arra: az új Munka törvénykönyve előírja, hogy a kormánynak a minimálbérről és a garantált bérminimumról - azok kihirdetése előtt - konzultálnia kell az NGTT-vel.

Az ülésen határozatképtelenség miatt most sem sikerült módosítani az NGTT szervezeti és működési szabályzatát, ezért a munkaadói és a civil oldalon felvetették, át kellene gondolni, megfelelően működik-e a szervezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.