BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A görögök nem kérnek, de ha adnak, elfogadják

Jeórjiosz Papakonsztantinu szerint a tavaly kapott mentőcsomag átütemezésével Görögország több mint egy évtizedre kizárná az országot a pénzpiacokról. Ugyanakkor bármilyen fizetési haladékot szívesen fogadnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Uniótól kapott 110 millió eurós kölcsön átstrukturálása nagy hiba lenne Görögországtól – nyilatkozta egy televíziós interjúban Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter. A lépés ugyanis óriási költséget róna az országnak mindenféle megtérülés nélkül. Mindemellett Görögország legalább egy évtizedre, de az is lehet, hogy 15 évre kizárná magát a pénzpiacokról, hiszen nem lenne befektetője.

A mentőcsomag szerint jövőre Görögországnak már saját zsebből kell kifizetnie a hosszú távú adósságának legalább háromnegyedét. A 10 éves lejáratú görög államkötvények hozama a kedd reggeli kereskedésen 15,5 százalékra emelkedett.

Márciusban az euróövezeti vezetők létrehoztak egy Európai Pénzügyi Stabilitási Alapot (EFSF), amely közvetlenül a csőd közeli helyzetbe jutott államok kötvényeit vásárolja. Görögország és a hozzá hasonló országok jelentősen függenek e kötvényvásárlási programtól. Jeórjiosz Papakonsztantinu szerint a kormány csak azt teszi, amit egyébként is csinálnia kellene, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy az IMF, vagy az EU azon esetleges döntését, amely fizetési haladékot ad az országnak, nem fogják visszautasítani.

Görögország teljes 2011-re vonatkozó 58 milliárd euróra rúgó adósságállományát a tavaly igényelt kölcsönből fizeti ki. Jövőre ez 66 milliárd euróra rúg. A kormány márciusi tervei szerint ebből 24 milliárd eurót a mentőcsomagból, 2 milliárdot állami tulajdon értékesítéséből, 13 eurót pedig kötvénykibocsátásból fedeznek. A fennmaradó részt – 27 milliárd eurót - a luxemburgi székhelyű EFSF-nek kell megvásárolnia.

Görögország költségvetési hiánya 2009-ben a bruttó hazai össztermék (GDP) 15,4 százalékára emelkedett, míg tavaly 10,5 százalékra csökkent. A kormány idén 7,4 százalékot tűzött ki célként, hosszú távon – 2014-ben – a maastrichti kritériumban foglalt 3 százalék alá kívánják csökkenteni.

A görög gazdaság harmadik éve küzd a recesszióval, idén várhatóan három százalékkal csökken a GDP, míg az ország adósságállománya jövőre csúcsra, a GDP 159 százalékára rúghat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.