BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyógyszergyárak számára fontos az orosz piac

Magyarország és az Oroszországi Föderáció között tavaly decemberben lépett hatályba az a megállapodás, amelynek lényege a másik fél területén biztosított kölcsönös egészségügyi ellátás elősegítése. Jelenleg csak a sürgősségi ellátás térítésmentes egymás állampolgárai számára, ugyanakkor az egyre bővülő turista- és egészségturista-forgalom ennél szélesebb körben is indokolttá tehet ezt.

Magyarország szempontjából fontos az Oroszország felé irányuló gyógyszerexport is. A magyar gyógyszeripar mindinkább a külpiacokból él, és a szektor két meghatározó szereplője, az Egis és a Richter termékeinek legfontosabb desztinációja is az orosz. A Richter gyógyszergyártásból származó árbevételének több mint egyharmadát az orosz értékesítés adja, az Egis árbevételének több mint negyede származik Oroszországból, ahol több készítményük is piacvezető.

A Richternek ezen túl saját gyártó és kiszerelő üzeme van Jegorjevszkben, amelynek a további bővítését tervezi a társaság. Erre szükség is van, mert a Pharma-2020 elnevezésű hosszú távú orosz állami program szerint a hazai gyártók piaci részesedését kellene növelni, ezzel együtt értelemszerűen a külföldiekét csökkenteni szándékoznak. Az orosz kormányfő február elején írta alá az import kiváltásáról szóló rendeletet.

Vlagyimir Putyin budapesti látogatása idején egy kétoldalú egészségügyi egyezményt is tető alá hoztak a felek. Ezért utazott Magyarországra az orosz küldöttség tagjaként Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.