BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalba olvad az APEH és a VP

Jövő év első napjával Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) - az erről szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terjesztette az Országgyűlés elé.

  Az Országgyűlés honlapján olvasható törvényjavaslat indoklása szerint az új szervezet a hatékony, költségtakarékos közigazgatás elveire építve biztosítja az állam adó- és adójellegű bevételeinek teljes körű kontrollját és védelmét. Ennek érdekében újra megjelennek a rendszerben az adónyomozók.

A NAV felügyeletét a miniszterelnök által kijelölt miniszter látja el, ő - a pénzügyminiszter szerepét is átvett - nemzetgazdasági miniszter lesz. Az egységes szervezet a feladatait központi, középfokú és alsó fokú szervei útján látja el.

    Az új egységes Nemzeti Adó- és Vámhivatal központi szervei: a központi hivatal, a bűnügyi főigazgatóság, az informatikai feladatokat ellátó intézetek, valamint a humánerőforrás-fejlesztési feladatokat ellátó intézet. A javaslat szerint a bűnügyi főigazgatóság és a humánerőforrás-fejlesztési feladatokat ellátó intézet jogi személyiséggel rendelkező - a NAV költségvetési fejezetén belül önállóan működő és gazdálkodó - költségvetési szervek lesznek.

    Az állami adóhatósági feladatokat ellátó szerve az állami adó- és vámhatóság adóztatási szerve. A vámhatósági feladatokat ellátó szerve pedig az állami adó- és vámhatóság vámszerve. E két szervezet, valamint a bűnügyi főigazgatóság közép- és alsó fokú szervekkel is rendelkezik majd.

    A NAV elnökét - határozatlan időtartamra - a felügyelő miniszter javaslatára, a miniszterelnök nevezi ki, és menti fel. Elnöknek jogi vagy közgazdasági felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező magyar állampolgár nevezhető ki. Az elnökhelyetteseket és a gazdasági vezetőt - szintén határozatlan időtartamra - az elnök nevezi ki, és menti fel. Elnökhelyettessé jogi, közgazdasági vagy szakirányú felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező magyar állampolgár nevezhető ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.