BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pánik visszatért, az EU tehetetlen - Mi lesz a forinttal?

Újra felerősödni látszanak az európai szuverén adósságválság miatti aggodalmak. Több nyugat-európai ország államcsőd ellen köthető biztosítási felára (CDS) folyamatosan emelkedik.

Jelentős ütemben romlott több európai ország megítélése az elmúlt napokban az elemzők szerint. A szuverén adósságválság visszatér a piacokra, a politikai aggodalmak pedig csak további olajat öntenek a tűzre - vélekedett a Niels vezető elemzője a Reutersnek.

A piac már nem azzal foglalkozik elsősorban, hogy Portugália igényel-e mentőcsomagot, sokkal fontosabbak az újabb válságok megelőzésére tett uniós szintű lépések – mondta el Samu János, a Concorde elemzője a Világgazdaság Online-nak. Véleménye szerint a szuverén adósságválság miatti aggodalom mindaddig tovább gyűrűzhet az európai gazdaságokba, amíg olyan uniós szintű mechanizmusok nem lépnek életbe, melyek a jövőben elháríthatják a jelenlegihez hasonló gazdasági problémákat.

Portugália bedőlését már beárazták a piacok, amelyek most már inkább gazdaságpolitikai lépést várnak – vélekedett Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője. Még nem jött el az a pont, amikor például olyan lépéseket tennének az eurózóna vezető, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz keretét, mely jelenleg 750 milliárd euró, kibővítsék és ezáltal esetleg olyan gazdaságok is megmenthetővé váljanak, mint például a nehéz helyzetben lévő Spanyolország - mondta el az elemző.

Keszeg Ádám szerint a megfelelő gazdaságpolitikai lépések megtételéig továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lehetnek a magyar eszközök. A forint árfolyamában akár további gyengülés is tapasztalható lehet az euróval szemben, nem kizárható, hogy a svájci frankkal szemben is. Azonban a svájci frank árfolyama már jelenleg is nagyon magas, így remélhető valamilyen mértékű gyengülés az alpesi devizával szemben tette hozzá.

Az adósságválság miatti aggodalmak erősödésére utal, hogy miközben múlthéten kiderült a 2010-es államháztartási hiány a várt 3,9 százaléknál is jobb 3,8 százalékos lett. A piacok azonban nem reagáltak a hírre, az elemzők leginkább az idei évre koncentrálnak. A magyar államadósságra csőd ellen köthető biztosítása a 10 legmagasabb közé került.

Kötvénykibocsátások a héten

A héten több, a piacok által kockázatosnak ítélt ország tart kötvény aukciót. Portugália szerdán 2 milliárd eurónyi 4 és 10 éves lejáratú állampapírt kíván értékesíteni. Csütörtökön pedig Spanyolország tart aukciót, és a tervek szerint 3 milliárd eurónál is több kötvényt értékesí. Olaszország is csütörtök tart aukciót 6-7 milliárd euró értékben. Az elemzők nem várnak jelentős érdeklődést, ezért aggodalommal figyelik a fejleményeket.

Ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a magyar jegybank az év elején kamatemeléssel igyekszik majd megfékezni az inflációt és erősíteni a forintot. A magyar alapkamaton utoljára december 20-án változtatott a Monetáris Tanács, amikor is 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelt, ám a szakértők szerint a folyamat nem áll meg az új év első hónapjaiban sem. Az Unicredit elemzői szerint jövő héten és februárban egyaránt újabb negyed százalékponttal emelkedhet az alapkamat, elérve a 6,25 százalékot.

Magyarországon a kamat emelésének kettős pozitív hatása lenne. Egyrészt erősítené a forint árfolyamát, mely az utóbbi három hónapban 1,3 százalékot veszített az amúgy is gyengélkedő euróval szemben - ennél gyengébben talán csak a török líra teljesített ez idő alatt. Másrészt a szigorodó monetáris politika segítségével sikerül megakadályozni, hogy az infláció az év végi célként kitűzött 3,0 százalék felett ragadjon. novemberben ugyanis az energia- és élelmiszerárak vágtázásának köszönhetően az infláció 4,2 százalékra emelkedett, ám az ezek nélkül számított maginflációs ráta is 1,9 százalékon alakult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.