BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alacsonyabb növekedéssel számol a kormány

A korábban vártnál szerényebb növekedés lehet, a háztarások fogyasztásának mérsékelt csökkenésével – mondta Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára budapesti háttérbeszélgetésen. A GDP a korábban várt 1,6 százalék helyett 0,9 százalékkal növekedhet jövőre, és a külső piacok húzzák a gazdasági növekedést. A GDP némileg 30 ezer milliárd forint felett lehet 2013-ban. A foglalkoztatottak száma így is növekszik, 0,7 százalékkal. Az infláció 5,2 százalékkal emelkedhet jövőre.

Sokkal rosszabb makrogazdasági helyzetben is teljesülne a hiánycél – hangsúlyozta. 1 százalékpontos GDP változás 0,4 százalékkal mozdítja el az államháztartás egyenlegét, vagyis 1 százalékos GDP változás 120 milliárddal módosítja a költségvetési egyenleget. A 400 milliárd forintos Országvédelmi Alappal komoly recesszió esetén is tartható a hiánycél – vélekedett.

A költségvetési módosítók tartalmazzák a kormány új intézkedéseit, az új makrogazdasági pályát, és a harmadik csoportba olyan intézkedések vannak, mint például a helyi önkormányzatok adósságának teljes vagy részleges adósságának átvállalása. Az idei költségvetésben rendezik az 5 ezer főnél kisebb önkormányzatok adósságát, jövőre pedig az 5 ezer főnék nagyobbakat.

Az adósságátvállalás az EU-s módszertan szerinti hiányt és adósságot nem érinti. A magyar költségvetésben 2012 tekintetében nem egészen 100 milliárd forint plusz kiadással számolnak (pénzforgalmi rendszer szerint) a kisebb önkormányzatok adósságátvállalása miatt, az 5 ezer főnél nagyobb önkormányzatoknál pedig 500 milliárd forintot jelent az átvállalás jövőre. Banai nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy visszafizetik-e a teljes adósságot.

Az e-útdíj rendszere jövő év második felében indul el, és most azt vizsgálják, hogy milyen mértékben finanszírozható EU-s forrásból a beruházás. Ugyanakkor hazai költségvetési forrást rendeltek a kiépítéshez.

Az egészségügyben folytatódik a bérek rendezése, ám ez már benne volt a korábbi költségvetésben is. A gyógyszerkassza előirányzatát némileg megemelte a kormány – mondta Banai Péter Benő. Erre plusz 40 milliárd forintot ad az állam.

A kormány számos lépést tett az adósságok rendezésében. Az állam megállította az adósság emelkedését, és a lakossági hitelek tekintetében (végtörlesztés, árfolyamgát) komoly lépések történtek. A lakossági állampapír értékesítésben is komoly sikereket értünk el – tette hozzá.

Az E.On megvásárlásának direkt hatása nem lesz a költségvetésre nézve. A jelenlegi ismereteink szerint a költségvetési hiányát nem érinti – hangsúlyozta.

A államadósság GDP-ben mért szintjét csökkenti az árfolyamváltozás, de a magán-nyugdíjpénztári vagyonból maradt eszközök is segítik a csökkentést. Az állam tulajdonában van egy igen jelentős eszközállomány, melynek a folyamatos értékesítése az államadósság csökkentését szolgálja – hangsúlyozta Banai. Ugyanakkor kiemelte: nincs olyan nyomás, hogy a piacra öntsenek papírokat. Jövőre 1300 milliárd forint alatt lehet a kamatkiadás – mondta Banai. Hozzátette: „jövőre számolunk devizakötvény-kibocsátással”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.