BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árfolyamgát - Maximálja a törlesztők növekedését 2015-től a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök az euróválsággal kapcsolatos intézkedési tervekről tartott rendkívüli sajtótájékoztatót.

A miniszterelnök elmondta: a kormányülésen a következő hónapok politikai munkatervéről esett szó. Magyarországnak rendkívül kedvezőtlen pénzügyi és gazdasági környezetre kell felkészülnie. A legközvetlenebb hatás, hogy a devizahitelesek lakása veszélybe került. Nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy kívül vagyunk a veszélyzónán.

A miniszterelnök kiemelte: nem először lát hasonló veszélyhelyzetet, példaként a korábbi kormányok adósságnövelő politikát hozta fel. A kormány nem hagyja, hogy a válság árát, a korábbi rossz döntések következményeit az emberekkel fizettessék meg. Ha a kabinet most kezdené meg a devizahitelesek gondjainak kezelését, eső után köpönyeg lenne. De az árfolyamgátat már a nyári szünet előtt bevezették, így a kormány felkészült a jelenlegi helyzetre.

Orbán Viktor elmondta: a nemzetgazdasági miniszter jelentést készít arról, hogyan jutottak el a biztonságos forinthitelektől a jelenlegi helyzetig, a jelentésben megnevezik a döntések felelőseit. Emellett Otthonvédelmi Monitoring Bizottságot alakít a kormány, a PSZÁF és az MNB szakértőinek részvételével, amely nyilvánosságra hozza az otthonvédelmi programmal kapcsolatos számításokat és a program feltételeit. A miniszterelnök szerint úgy tűnik, a bankok hasraütésszerűen határozzák meg a program költségeit, ezért a bizottság feladata ennek egységesítése. A Bizottságot Kármán András vezeti majd és tagjainak többségét az NGM munkatársai teszik ki.

A kormány emellett döntött arról, hogy 2015-től a törlesztőrészletek maximum 15 százalékkal növekedhetnek azok esetében, akik részt vesznek az árfolyamgát programban. A kabinet ezzel a garanciával próbálja vonzóvá tenni a konstrukciót a lakosság számára.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva megerősítette: a Fészekrakó programban résztvevők is élhetnek az árfolyamgát lehetőségével. Az őszi parlamenti munkarendről a miniszterelnök a szeptember 8-10 közötti Fidesz-KDNP egyeztetést követően beszél.

A Reuters kérdésére Orbán hangsúlyozta: a kormány tartja a korábban bejelentett, 3 százalék alatti költségvetési hiánycélt. Szintén biztosnak nevezte a miniszterelnök az államadósság csökkentési program folytatását, ennek kapcsán előrelépést tesznek az önkormányzati adósságok kezelése terén is. A kabinet emellett folytatja az arányos adórendszer kiépítését, amelyből két-három fontos elem van hátra Orbán szerint. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy legalább 100 milliárdos kiesést okoz a 3 helyett 2 százalékosra várható gazdasági növekedés, ezért további intézkedésekre lesz szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.