BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztrália illetékkel sújtja a bankbetéteket

Ausztráliában illetékkel sújtanak egyes bankbetéteket annak érdekében, hogy pénzt teremtsenek elő egy olyan alap részére, amelynek célja a bankok összeomlásával szembeni védekezés.

A 250 000 ausztrál dollárig terjedő betétek után 2016 januárjától kezdve 0,05 százalékos illetéket kell majd fizetni. Az illetéket azonban a bankoknak kell fizetniük és nem a számlatulajdonosoknak. Ám a bankok máris figyelmeztettek, hogy azt továbbhárítják az ügyfelekre.

Az intézkedés azt követően került napvilágra, hogy az ausztrál kormány figyelmeztetett a gazdasági növekedés lassulására, és arra, hogy a költségvetési hiány nagyobb annál, mint amekkorát korábban prognosztizáltak.

Chris Bowen pénzügyminiszter közleménye szerint az ausztrál kormány a folyó pénzügyi évben 30 milliárd ausztrál dollár (26,7 milliárd amerikai dollár) összegű hiánnyal számol, a korábban prognosztizált 18 milliárd ausztrál dollár helyett.

Az ausztrál gazdasági növekedést az utóbbi néhány évben főleg az erőforrások ágazata táplálta, ám a bányászati termékek iránti kereslet csökkent az olyan országok részéről, és ez lenyomta az árakat. Ez pedig nem csupán Ausztrália gazdasági növekedésére hatott ki, de a kormány adóbevételeire is. A kormány pénteken figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés lassulása a munkanélküliség fokozódásával fog együtt járni.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.