BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB keresztülhúzná Orbánék MNB-s terveit?

Tárgyalások folynak az Európai Központi Bank (EKB) illetékesei a Nemzetgazdasági Minisztérium között a Monetáris Tanács tagjainak kinevezéséről, illetve annak változásairól - tudta meg a Reuters.

A kormány a múlt héten fogadta el a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt. Eszerint a monetáris tanács négy külső tagjáról a parlament gazdasági bizottságának ajánlása alapján a plenáris ülés feles többséggel fog dönteni. Ez a jelenlegi helyzetben felborítaná a kialakult status quo-t. Az eddigi gyakorlat szerint ugyanis az MNB elnöke, illetve a miniszterelnök paritásos alapon döntött a négy külső tag személyéről.

Bár az első hírek szerint az EKB illetékesei nem emeltek kifogást, a Reuters információi szerint mégis tárgyalásokat folytatnak az új gyakorlatról, mivel "úgy tűnik, a kormányzat befolyásolni próbálja az MNB-elnökét abban, hogy ellássa feladatait". A minisztérium illetékesei egyelőre azt sem kívánták elárulni, mikor kerül szavazásra a parlament elé a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.