BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az infláció nem akadályozza az alapkamat csökkentését

Pénzromlás Májusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, ami kis növekedést jelent az április 1,7 százalékos szint után.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint az alacsony infláció fő oka, hogy a kormány idén 10 százalékkal csökkentette a háztartási energiaárakat.

A maginfláció, a szezonális hatásoktól megtisztított árindex 3,2 százalékkal nőtt éves alapon, ami megegyezik az előző havi értékkel.

Egy év alatt 3,7 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Nagymértékben, 9,8 százalékkal növekedtek a szeszes italok és a dohányáruk árai. A szemétszállítás 7,7, a tömegközlekedés 5,3 százalékkal drágult. A benzinért ugyanakkor 5,1 százalékkal kevesebbet kell fizetni, a háztartási energia pedig 8,5 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt.

Elemzők úgy vélik, az elektronikus útdíj bevezetése és a dohánytermékek árrésének tervezett emelése felfelé mozdíthatja az inflációt, ugyanakkor a további rezsicsökkentések ellentétes hatást gyakorolhatnak.

Ha az euró/forint árfolyam 300 közelében marad, akkor a jegybank 25 bázisponttal, 4,25 százalékra csökkenheti a kamatot júniusban – véli Gárgyán Eszter, a Citi közgazdásza. A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor a ciklus megállítására kényszerülhet, ha felgyorsul a valuta leértékelődése. Szakértők szerint a jegybank várhatóan 4 százalékig csökkenti az irányadó kamatszintet. Ennél nagyobb lazításra csak a külpiaci környezet és a megítélésünk javulásával lenne tér.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.