BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB az élelmiszerárak emelkedésére figyel

A kinevezési rend megváltoztatása kapcsán felmerült aggodalmak ellenére soha nem látott egységet mutat a monetáris tanács.

Áprilisban először ült össze teljes, hétfős létszámmal a testület, miután Kocziszky György is csatlakozott hozzá. Az előző hónaphoz hasonlóan a 6 százalékos irányadó ráta változatlanul hagyása mellett szavazott minden tag. Elemzők is erre számítottak előzetesen, a legtöbben változatlan kamatszintet jósolnak év végéig.

A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a márciusi inflációs jelentés előrejelzésének mind az alappályája, mind a kockázati forgatókönyvei tarthatók.

Elhangzott olyan vélemény is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelése sem befolyásolta a magyar monetáris politika mozgásterét, mert nem változtatta meg a piaci szereplők várakozásait, és az események az előrejelzésben szereplő pályának feleltek meg. Többen kiemelték ugyanakkor, hogy a nyersanyag- és élelmiszerárak alakulására, illetve az esetleges másodkörös hatások értékelésére kitüntetett figyelmet kell fordítani. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.