BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajnai: Súlyos károkat okozott a riogatás

Reálisan tervezett az előző kormány akkor, amikor 3,8 százalékos deficitet jelzett előre 2010-re – szögezte le Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának a 2002–10 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsága előtt.

Hozzátette: tavaly nyár elején a kockázatok a GDP 0,6 százalékára, 130-140 milliárd forintra rúghattak, a hiánycél tartása érdekében azonban kormánya több mint 200 milliárd forintos tartalékot iktatott be a tavalyi büdzsébe, sőt, a kockázatok kivédésére egy javaslatcsomagot is az új kabinet rendelkezésére bocsátottak.

Az albizottság ülésén Bajnai Gordon kijelentette: a hiány kordában tartása folyamatos intézkedéseket kíván bármely kormány részéről, ugyanakkor a tavalyi hiány alakulását az új kormány által a nyár második felétől hozott lépések is jelentősen befolyásolták. Az egykori kormányfő szerint tavaly óta meglehetősen ellentmondásos kommunikáció folyik a 2010-es hiányszám mértékéről, a 7 százalékos deficittel való „riogatás” pedig komoly károkat okozott. Emlékezetes: ugyanezen bizottság előtt hétfőn Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy az új kormányra háruló beavatkozás nélkül a tavalyi hiány elérte volna a GDP 7 százalékát.

A 2001 és 2008 között működő kormányok hibája miatt érintette Magyarországot ilyen súlyosan a 2008 őszén kibontakozott válság – vélte tegnap Bajnai Gordon. Hozzátette: az általa vezetett kormánynak 2009 tavaszán azonnal helyre kellett állítania a büdzsé egyensúlyát, és a külföldi befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében hosszú távú lépéseket kellett tennie, elsősorban az állami kiadások terén. Az államadósság éveken keresztüli halmozódása szerinte arra utal, hogy tartósan megbomlott a kiadások és a bevételek egyensúlya. Érdemes lenne levonni ebből a kellő tanulságot – szögezte le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.