BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Békekölcsönt kényszerítene a németekre a DIW

Az euró adósságválság leküzdéséről folyó vitában a Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) német kutatóintézet azt javasolja, hogy a költségvetés szanálásába jobban vonják be a magasabb jövedelemmel rendelkező német polgárokat.

Az állam az elképzelés szerint egyszeri adóval terhelné meg a vagyont, amelyet részletekben fizetnének meg - olvasható a Handelsblatt rendelkezésére álló DIW-tanulmányban. Stefan Bach, az elemzés szerzője a békekölcsönök bevezetését sem zárja ki. Ha a gazdasági helyzet megengedi, ezeket a hiteleket kamatostul fizetnék vissza, ha mégsem, akkor a kölsön vagyonadóvá alakulná át.

A Németországra vonatkozó számítások szerint, ha a legalább 250 ezer eurós személyi vagyonra illetve házaspároknál az 500 eurós összegre vetnének ki adót, azzal legalább a GDP 92 százalékának megfelelő adóalap jön létre. A DIW meglátása szerint a békekölcsön rendszerrel mintegy 230 milliárd eurós összeg szedhető be a lakosság leggazdagabb 8 százalékától.

A terv finoman szólva nem aratott osztatlan sikert a német pártok körében; a Zöldek, az FDP és a CSU is szerencsétlen szocialista elképzelésnek nevezte a kényszerített hitelezést, ami egyrészt társadalmilag igazságtalan, másrészt nem oldja meg az adósságproblémát. Egyedül az SDP üdvözölte a szervezet tanulmányát, a lap által megkérdezett szocialista képviselő szerint az ilyen fajta szolidaritás megerősítése segítene a válság leküzdésében.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.