BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlinben már nem tartanak Hollande-tól, sőt

A német szövetségi kormány nem vár törést a legfontosabb szövetségesének számító Franciaországhoz fűződő viszonyában, ha ott hatalomváltás következne be - írja a Süddeutsche Zeitung pénteki számában.

Német kormánykörökből elhangzott ugyanis, hogy Angela Merkel kancellár François Hollande-dal is szorosan együttműködik majd, ha elnökké választják. Német diplomaták becslése szerint Holland sem európai politikai tekintetben, sem a német-francia együttműködésben nem fog új kurzust választani. Ez tűnik ki abból a jegyzőkönyvből, amely német diplomatáknak a francia szocialista elnökjelölt munkatársaival folytatott beszélgetésein alapul, és amely a Süddeutsche Zeitung rendelkezésére áll.

"Hollande és csapata a német-francia együttműködés mellett tettek hitet" - olvasható a jegyzőkönyvben. Választási győzelem esetén az új elnök kész a "pragmatikus megoldásra" a fiskális paktum miatt támadt viszályban. A teamje máris konkrét javaslatokat dolgozott ki a paktum kiegészítésére, "amelyeket informálisan Berlinnel kell majd megbeszélni." Ezzel Holland közeledik Merkelhez, aki mindig visszautasította a szocialista jelöltnek az újratárgyalásra vonatkozó kívánságát. Hollande tervei szerint már a júniusi EU-csúcson megtárgyalnák a paktum növekedési elemekkel történő kiegészítését, amit elvben Merkel is támogat.

Bár a kancellár világossá tette, hogy Sarkozyt látná szívesen az elnöki székben, a berlini döntéshozók felkészülnek a szocialista jelölt győzelmére és arra számítanak, hogy jó munkaviszony alakul ki közöttük. Ennek része, hogy – a németek várakozása szerint – Hollande rögtön megválasztása után Németországba érkezik, hogy – pályafutása során először – találkozzon a kancellárral.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.