BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bini Smaghi: A németek európaiabbak, mint az olaszok

Lorenzo Bini Smaghi szerint a németek sokkal inkább szem előtt tartják az európai érdekeket mint a franciák vagy az olaszok.

Az Európai Központi Bank igazgatótanácsának egykori tagja a torinói La Stampa című lapban megjelent interjúban rámutatott, hogy a németek törvényeket hoztak a költségvetés szabályozására, átalakították iparukat, reformokat hajtottak végre a munkanélküliség csökkentésére és fizetik az adókat.

Az olasz közgazdász, aki akkor mondott le az igazgatótanácsban betöltött posztjáról, amikor honfitársát, Mario Draghit nevezték ki az EKB elnökének, a cikkben rámutat, hogy Japánhoz hasonlóan Európa is "elvesztegethet egy évtizedet", amennyiben a politikai vezetés elmulasztja "felügyeleti és szabályozási" egyezménnyel kiegészíteni az ebben a hónapban megkötött pénzügyi paktumot.

Bini Smaghi megfelelőnek tartja az EKB által követett likviditásnövelő politikát, ugyanakkor figyelmeztet, hogy semmiképpen sem szabad elhanyagolnia az őrködést az árstabilitás felett. Olaszországnak hosszú és nehéz utat kell megtennie, mire kilábal a gazdasági válságból - hangsúlyozta Bini Smaghi, egyaránt hibáztatva a politikusokat, a vállalatokat és a szakszervezeteket a kialakult helyzetért, akik "versenynek kevéssé kitett szektorokban kerestek menedéket, ami biztonságot teremt ugyan, de új munkahelyeket nem".

Bini Smaghi szerint az amerikai gazdaságpolitikát "a választási érdekek diktálják", miközben Európában nincs a 17 euróövezeti tagország érdekeit egyesítő választási rendszer. "Az amerikai dollár nemzetközi tartalékdevizaként betöltött monopolszerepe lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy rendkívül alacsony hozammal értékesítse kötvényeit, Európa pedig - egyelőre - nem élvezheti ezt a privilégiumot" - fejtette ki a jelenleg az amerikai Harvard Egyetemen tanító olasz közgazdász.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.