BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Biztató szavak a Fed elnökétől

Vélemény. „Javul az amerikai gazdaság állapota, ám a teljes felépüléstől még messze van” – jelentette ki Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Bank (Fed) elnöke az Egyesült Államok kongresszusában mondott beszédében. Szerinte a következő negyedévekben az emelkedő jövedelmek a fogyasztói kiadások növekedéséhez vezethetnek, még akkor is, ha csak lassan talál magára az amerikai munkaerőpiac. Arra számít, hogy a lakossági fogyasztás megugrása segít a bővülés fenntartásában. Bernanke szerénynek nevezte a gazdaság élénkülésének jelenlegi mértékét, és hozzátette, a javulást számos tényező, például a kereskedelmi ingatlanok piacának gyengélkedése és a magas munkanélküliség is akadályozza.

A Fed politikájára a status quo fenntartása lesz jellemző a közeljövőben – fejtette ki John Ryding, az RDQ Economics vezető elemzője a The New York Timesnak, aki nem számít a kamat csökkentésére sem. A BNP Paribas Securities (Japan) elemzője szerint a piac további, mennyiségi könnyítésre számít a Fed augusztus 10-i ülésén. A Fed volt elnöke, Alan Greenspan arra figyelmeztetett: az amerikai gazdaság kétszeres visszaeséssel járó, „W alakú” recesszió felé tarthat. Ugyanis a foglalkoztatottság alacsony szintje gyengíti az amerikai gazdaságot, bár a nagy bankok és cégek most lényegesen jobban teljesítenek, mint korábban. A közgazdász a Forbes magazinnak kijelentette: arra számít, hogy a munkanélküliség az idén 9,5 százalék körül marad. A Fed legendás volt elnöke úgy vélekedett, hogy a részvénypiac erősítése minden más, a gazdaság megsegítésére alkalmazott eszköznél hatékonyabb lesz. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.