BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büdzsé 2011: rezeg a léc

A jövő évi hiánycél a kormány, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációi között jelenleg is folyó tárgyalások egyik kritikus pontja.

A nehézséget az okozza, hogy a nemzetközi szervezetek szerint a piaci bizalom további erősítéséhez szükség van arra, hogy – a 2010-es 3,8 százalékos deficitcél valóra váltásán túl – jövőre 3 százalék körüli mértékre süllyedjen az államháztartás hiánya.

Tény, ekkora, 2,8 százalékos 2011-es deficit szerepel a hatályos költségvetési törvényben és a konvergenciaprogram legutóbbi frissítésében is.

Ám ennél – több más szakértői testület mellett – a Költségvetési Tanács is magasabb, 4 százalékos hiányt jelzett előre. S ebben még nem szerepeltek az utóbbi hetekben elhatározott adómódosítások s a személyi jövedelemadó 2011-től kilátásba helyezett átalakításának hatása sem.

A bankadó nélkül szinte lehetetlen 3 százalék közelébe szorítani a jövő évi deficitet. Ám a kormánynak a szokásosnál egy hónappal hoszszabb ideje lesz a jövő évi büdzsé elkészítésére: a kabinet elé október 15-ig kerülnek a tervek. Az IMF-fel folytatott tárgyalásokat a hét végéig szeretnék lezárni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.