BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a Nomura nem hisz a kormánynak - Mit lép az MNB?

Elemzők szerint nem módosul hétfőn a 6 százalékos jegybanki alapkamat, azonban az irányt illetően megosztottak. A Nomura szerint jövőre a költségvetési hiány nagyobb lesz, mint a GDP 3 százaléka, miközben Peter Attard Montalto szerint a jegybanki kamat 5 százalékra csökken az idei év végére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 6 százalékon tarthatja a jegybanki kamatszintet márciusi ülésén – vélik egybehangzóan a Reuters által megkérdezett közgazdászok.

Abban már megosztottak a szakértők, hogy merre fog mozdulni az új monetáris tanács: egyes elemzők úgy gondolják, hogy szigorodni fog a monetáris politika, mások azt feltételezik, hogy a kamat csökkentésének irányába mozdul a tanács még idén.

Peter Attard Montalto, a Nomura közgazdásza szerint 5 százalékig fog süllyedni a jegybanki kamatszint az év végére. Kondrát Zsolt, az MNB Bank vezető közgazdásza 50 bázispontos kamatcsökkentésre számít az év végéig. A K&H közgazdásza, Barcza György 25 bázispontos, a Dankse Bank 50 bázispontos kamatemelésre számít.

Abban viszont senki sem kételkedett, hogy a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alá szorul idén, egyes elemzők szerint 5-6 százalékos többlet is lehet a költségvetésben. A közgazdászok bíznak a Száll Kálmán-tervben, a kormány strukturális reformcsomagjában - olvasható ki a válaszokból. A Nomura kivételével minden szakértő úgy látja, hogy Magyarország 2012-ben is eléri a maastrichti kritériumok közül a költségvetésre vonatkozó szabályt. Peter Attard Montalto szerint 3,7 százalékos deficit lesz jövőre a költségvetésben a GDP százalékában.

Suppan Gergely és Ádám Zoltán, a TakarékBank közgazdászai úgy vélekedtek, hogy a kamatcsökkentésnek a külső sokkok miatt nincs tere, és emelésre sincs szükség, így 6 százalék maradhat a jegybanki kamatszint rövid- és középtávon. Az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelése korlátozza a kamat csökkentésének lehetőségét, de az EKB kamatemelési ciklusa várhatóan hosszú lesz és lassú. Azonban az infláció csökken az idei év második félévében, ezért a magyar kamatszint emelésére nem lesz szükség.

Az EKB már áprilisban emelheti a jegybanki kamatszintet, mely jelenleg 1 százalékon áll. Az eurózóna inflációja harmadik hónapja haladja meg a jegybank 2 százalékos célját. Jean-Claude Trichet, a jegybank elnöke márciusban a kamatdöntést követően azt mondta, hogy akár már áprilisban emelkedhet a kamatszint.

Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza szerint néznünk kell, hogy milyen gyorsan fog növekedni a jegybanki kamatszint a környező országokban, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban. Én azt gondolom, hogy elég gyorsan emelni fognak – mondta az elemző. Igaz, hogy Magyarországon jelentős a hozamfelár, de nem tudjuk, hogy ez milyen gyorsan tűnik el. Ez azonban nem zárja ki a kamatcsökkentés lehetőségét, melyre ha sor kerül, 50 bázispontos lehet az idei év második félévében – tette hozzá.

Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója azt mondta, hogy a jegybank egész évben tartani fogja a 6 százalékos kamatot várakozása szerint. Inflációs nyomás nehezedik a világra, és a fejlett országok kamatemelése felfelé mutató kockázat a magyar kamat szempontjából is. Azonban a Magyarország iránti bizalom erősödésével, amely ha folytatódik, talán elég lesz a kamat csökkentéséhez.

Az elemzői konszenzus szerint az infláció idén 4 százalékos, jövőre 3,5 százalékos lehet. Az elemzők mediánvéleménye szerint a jegybanki kamatszint 6 százalék lesz az idei év végén, 5,5 százalék a jövő év végén. Az átlag 2011-ben 5,96 százalék, 2012-ben 5,58 százalékot mutat.

Mint látható, az elemzők úgy látják, hogy a jövő év végére sem érjük el a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos inflációs célját. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás megteremtése, mely az inflációs célkövető kamatpolitika középpontjában áll. A jegybank jövő héten publikálja új inflációs jelentését: a jelentés középpontjában az áll majd, hogy milyen kamatpálya mellett érjük el a 3 százalékos inflációs célt.

Az infláció lejjebb szorításához a kamat emelésére lehet szükség, ennek alapján valóban nem egyértelmű, hogy mit fog lépni az MNB. Így nem zárható ki, hogy 6 százaléknál magasabb kamatszinttel is találkozni fogunk 2012 végéig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.