BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúszik az Orbán-csomag - mi a veszélye?

Részletek még nem ismertek a csomagból, de azt lehet tudni, hogy mely területeket érintheti a költségvetési kiigazítási program.

A jövő hét elején hozza nyilvánosságra a kormány a strukturális reformokat. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden azt mondta: zajlanak az egyeztetések és a konzultációk a strukturális reformokról szóló végleges előterjesztés ügyében, amelyet a kormány a hét végén tárgyal meg, és a jövő hét elején mutat be a nyilvánosságnak.

Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn még azt mondta, várhatóan e hét második felében ismerteti a kabinet a strukturális reform lépéseit.

A kormány reformcsomagja úgy tűnik, hogy még várat magára, miközben hétfői információk alapján azt várhattuk, hogy ezen a héten megismerhetjük a részleteket. A bizonytalanság, illetve az egymásnak részben ellentmondó információk növelhetik a bizonytalanságot.

Részletek még nem ismertek a csomagból, de azt lehet tudni, hogy mely területeket érintheti a költségvetési kiigazítási program. A kormány reformot vezetne be a munkanélküli- és nyugellátás kapcsán (Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy a járulékbefizetéseknek meg kell egyezniük a nyugdíjkifizetésekkel), megváltoztatná a gyógyszerkassza támogatását, és a közösségi közlekedés támogatása sem maradna érintetlenül.

Az egyik legvitatottabb kérdés talán egy másik, bevételt növelő tétel, a hamburgeradó lehet. A túlzottan cukros, sós vagy zsíros élelmiszerekre vetnék ki, csomagolási egységenként 10 forintos adót.

A forint árfolyama érdemben erősödött, amikor az év elején kiderült, hogy a kormány legalább 600 milliárd forintos költségvetési kiigazítási programot hajt végre. A felfokozott várakozások, illetve a bizalom részleges visszaszerzése oda vezetett, hogy a forint árfolyama 270-es szint körül stabilizálódott. Tavaly év végén még 280-as kurzus felett állt a forint az euróval szemben.

Aggodalomra ad okot, hogy a 3 nagy hitelminősítő (Fitch, Moody’s, Standard&Poor’s) a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot. Ha a piac és a hitelminősítők nem lesznek megelégedve a csomaggal, annak következményeképp jelentős gyengülésen mehet keresztül a hazai deviza.

Különösen veszélyes, ha kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban értékelik negatívan az elemzők a csomagot. Amellett, hogy kellően nagy kiigazításra van szükség, annak szerkezete sem hagyható figyelmen kívül. Ha a bevételek nagyobb súlyt kapnak, mint az előzetesen várt egyharmados szint, és nem láthatóak olyan reformok, melyek az államadósság hosszabb távú fenntarthatóságának irányába mutatnak, az szintén kedvezőtlenül érintheti a forint árfolyamát és Magyarország kockázati megítélését is.

Külső kockázatnak jelenleg a közel-keleti eseményeket lehet említeni: Líbiában a kormány és a tüntetők közötti harc egyes elemzők szerint polgárháborúhoz hasonlítható. A líbiai ENSZ-nagykövet helyettese, Ibrahim Dabasim szerint „népirtás” folyik az országban.

Jelentős kockázat továbbá az eurózóna adósságválsága, mely ugyan ebben az évben csillapodni látszik, de az Európai Központi Bank (EKB) által nyújtott egynapos banki hitelek igénylése jelentősen megugrott. A  Portugál kötvényhozamok pedig az eurózóna létrehozása óta nem látott magas szintenre emelkedtek a múlt héten.

Ebben a környezetben kell Magyarországnak egy olyan programot letennie, mely segíti a növekedést, és a hosszabb távú költségvetési fenntarthatóságot.

Equilor-kommentár

A gazdasági szereplők régóta várják a magyar költségvetés szerkezeti átalakításának tervét, amelytől fenntartható adósságpálya és hiánystratégia kialakítását remélik. Továbbra is keveset tudni a részletekről, így ma még nehéz megbecsülni, hogy milyen piaci reakciót válthat ki a program. Előzetes bejelentések alapján azt látjuk, hogy elsősorban kiadás visszafogásra fogják összpontosítani az egyensúly megteremtését célzó lépéseket, de lesz pár bevételi elem is (például a hamburgeradó néven elhíresült adóelem).

A januári költségvetési hiány bejelentése kapcsán kérdéseket lehet intézni a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Arra a kérdésre, hogy „hol akadt el az 600-800 milliárdos csomag? Miért csúszik az intézkedések bejelentése?” Banai Péter Benő, költségvetési helyettes államtitkár azt válaszolta, hogy „a kormány a jövő hét elején hozza nyilvánosságra a strukturális reformokat. Jelenleg is zajlanak az egyeztetések és a konzultációk a strukturális reformokról szóló végleges előterjesztés ügyében.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.