BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dőlnek a kohéziós pénzek

A 2007–13 között felhasználható európai uniós forrásoknak eddig a 27 százalékát – 93 milliárd euró – ítélték oda a tagállamok különböző foglalkoztatást és növekedést serkentő projektek támogatására – derül ki az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentéséből. Magyarország második és hetedik ebben a sorban, 11,5 milliárd eurós, illetve 46,3 százalékos forrásallokációval.

A 2007–09-es időszakra vonatkozó bizottsági mérleg a 27 tagállam tavaly őszi beszámolói alapján készült az unió kohéziós teljesítményéről, arról, hogy milyen haladást értek el az egyes országok a múlt esztendő végéig a hétéves időszakra közösen elfogadott növekedési és foglalkoztatási célkitűzések teljesítésében. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete a mostani költségvetési időszak indulása óta első ízben értékelte a közösség kohéziós teljesítményét.

A forrásallokációval az első három év teljesítménye alapján Belgium áll a legjobban, 61,1 százalékos mutatóval. A második Hollandia 55,8, a harmadik Észtország 52,3, a negyedik Írország 51,8, az ötödik Málta 48,7, a hatodik Svédország 48,5 százalékkal. A sorban hetedikként ezután következik Magyarország, mint fentebb írtuk, 46,3 százalékkal. A forráskihelyezés alapján Görögország (11,9 százalék), Románia (14,1) és Szlovákia (18,6) kullog a sor végén. Az odaítélt összeg nagyságát tekintve változik a kép: ebben a sorban a legnagyobb nemzeti kerettel rendelkező Lengyelország az első, és az előkelő második helyen áll Magyarország. Ebben az összefüggésben vizsgálva a forrásfelhasználást, a 2004-ben csatlakozott tagállamok állnak a lista élén, Lengyel- és Magyarország mellett Észtországgal és Csehországgal.

A jelentés azt mutatja, hogy a régiókban megvalósuló beruházások terén a kohéziós politika sikeres, a közösen elfogadott stratégiák végrehajtása jó ütemben zajlik, és különösen biztató a haladás az olyan kulcsfontosságú területeken, mint például a kutatás-fejlesztés és az innováció. Ezt hangsúlyozta Johannes Hahn regionális és Andor László foglalkoztatási és szociális biztos az értékelés főbb megállapításait ismertetve. Johannes Hahn szerint a tagállamok elsősorban a kohéziós pénzek optimális felhasználásával javíthatnak a felzárkóztatási programok megvalósításán. Fontos megállapítása a bizottsági jelentésnek, hogy a strukturális alapokban (Európai Szociális Alap – ESZA, Európai Regionális Fejlesztési Alap – ERFA) megvan a potenciál a gazdasági válságból való kilábalás meggyorsítására. A dokumentum egyben meghatározza azokat a területeket is, ahol lépéseket kell tenni a projektek kiválasztásának és végrehajtásának a felgyorsítására, például a vasúti ágazatban, a kulcsfontosságú környezeti és energiafejlesztéseknél, továbbá a társadalmi összetartozás területén.

„Már láthatók az Európai Szociális Alap által a munkakeresőknek kínált (át)képzések első gyümölcsei, azonban a recesszió által leginkább sújtottak megsegítéséért többet is tehetünk” – idézte a magyar EU-biztost a Rapid. Andor László szerint akkor mondható el, hogy a válság bebizonyította az ESZA értékét, ha a leggyakrabban alkalmazott intézkedések olyan aktív munkaerő-piaci eszközökké váltak, amelyekkel sikerül munkához segíteni az embereket.

Magyarország esetében a lehetőségek jobb kihasználása mellett foglal állást az Európai Bizottság a vállalkozások támogatása terén. Elismeri Brüsszel a gyorsítás eredményeit a környezetvédelmi projekteknél, ám még mindig kevesli a kockázatmegelőzés érdekében indított beruházásokat (árvizek, erdőtüzek, viharok esetére). Átlagon felülinek értékeli a magyar teljesítményt a szociális és kulturális infrastruktúra, továbbá az információs technológia fejlesztésében, de kevesli a vasúti beruházások érdekében tett erőfeszítéseket.

uniós keretek

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap révén 347 milliárd euróval támogatja az EU a 27 tagállamot a 2007–13-as időszakban.

Ez az összeg az adott időszakban az unió teljes, 975 milliárd eurós költségvetésének 35 százaléka.

A teljes keret eddig 27 százalékát, azaz 93 milliárd eurót ítéltek oda a tagállamok.

Ez az összeg az adott időszakban az unió teljes, 975 milliárd eurós költségvetésének 35 százaléka.

A teljes keret eddig 27 százalékát, azaz 93 milliárd eurót ítéltek oda a tagállamok.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.