BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntött a svájci jegybank, nem reagál a frank

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem változtatott a jegybanki kamatszinten, 0,25 százalékon hagyta.

A Philipp Hildebrand vezette SNB nem lépett: a svájci frank rekord közelében van a dollárral és az euróval szemben is a Japánban pusztító földrengés után. Az elemzői konszenzussal megegyezett a jegybank döntése, így heves piaci reakció nem mutatkozott a jelentés után.

A jegybank 0-0,75 százalék között hagyta a megcélzott kamatszintet, 0,25 százalékos céllal.

A jegybank jelentésében kiemelte, hogy a globális gazdaság – kiváltképp az Egyesült Államok és Ázsia – gyorsabban növekszik, mint ahogy várták decemberben. Az SNB úgy látja, hogy 2 százalékkal növekedhet idén a svájci gazdaság.

Annak ellenére, hogy továbbra is erős a svájci frank, a gazdaság erőteljesebben növekedett 2010 negyedik negyedében, mint várták. A pozitív üzleti várakozások láthatóak, azonban a növekedés lassul idén, melyet mutat a stagnáló áruexport – húzza alá a jegybank.

A globális kilábalás erősödésével a svájci gazdaság kilátásai is javultak. Az európai szuverén adósságválság és a magas olajárak jelentenek a lassulás irányába mutató kockázatot. 

A jegybank úgy látja, valamivel magasabb lesz az infláció 2011-ben, mint korábban várták. Ez annak köszönhető, hogy magasabbak az olajárak, jobban teljesít a hazai gazdaság, és több pozitív jel érkezik a világgazdaságból.

Feltételezve, hogy változatlanul hagyja a jegybank a 3 hónapos kamatcélt az előrejelzési időtávban, az áltagos infláció idén 0,8, jövőre 1,1, míg 2013-ban 2 százalék lehet.

Rövidtávon nincs veszélyben az árstabilitás. Ugyanakkor a 2012-es és 2013-as infláció azt mutatja, hogy nem lehet fenntartani az expanzív monetáris politikát (a 0,25 százalékos kamatszintet) a teljes előrejelzési horizonton – húzza alá az SNB. A jegybank megjegyzi, hogy az előrejelzést egy nagyon magas szintű bizonytalanság övezi.

Ezen túlmenően, a földrengés okozta károkat ebben az időszakban nehéz megítélni. Ugyanakkor az emelkedő nyersanyagárak és a geopolitikai feszültségek felfelé mutató inflációs nyomást jelentenek. Az inflációs várakozások azonban Svájcban stabilak – jelentette az SNB.

Éjjel csúcsra járt a frank

A svájci frank új történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben, miután a Japán katasztrófa mélyült. Szerdán még 1,28-as kurzus fölött állt az euró a frank ellenében, majd délutánra 1,26-ig süllyedt, miután Günther Öettinger, az EU energiaügyi biztosa azt mondta, hogy „gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált a helyzet Japánban” és „órákon belül katasztrófa következhet be.

"Isten kezében a japánok" - Már 13 ezer az áldozatok száma

A tőzsdék meredeken esni kezdtek és a svájci frank is erősödött. Éjjel 217 forintra erősödött a frank, majd az euró mélypontjánál (1,235 alatt) hirtelen 219 forintig emelkedett a frank árfolyama és megérintette a 220-as kurzust is.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Hajnalra mérséklődött a nyomás: ahogy az euró visszakerült 1,26 körüli szintre a frank ellenében, így a frank/forint kereszt is 218-as szintre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.