BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Economist: A Fidesznek szórakozás Gyurcsányt a kínpadon látni

A szegényebb országoknak nagy szüksége van beruházásokra és az anyagilag stabilabban álló társaik segítségére, hogy javítsanak a saját magukról kialakított képen és elkerüljék a komolyabb zökkenőket. Éppen ezért érthetetlen, hogy több volt szocialista országban a politikusok épp ennek az ellenkezőjét teszik. Az egyik kegjobb példa erre Orbán Viktor.

A 2010 májusában megválaszott miniszterelnök ugyanis többször felhördülést keltett több törvény keresztülerőszakolásával is, így hangos kritikák érték a különadókat, a médiatörvényt és a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét megnyirbáló rendelkezéseket is - írta az Economist.

A legutóbbi hasonló felzúdulást kiváltó akció az államadósság növekedését kivizsgáló bizottság felállítása volt, mely a 2002 és 2010 között regnáló három miniszterelnök, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tevékenységét hivatott kivizsgálni. Az eredményeket az ügyészek kapják meg, a kormányzat a jogi eljárás lehetőségét sem zárta ki.

A hetilap szerint fő célpontnak tekintett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök úgy fogalmazott: a lépés nem más, mint politikai manőver. Bár a Fidesz hívei számára szórakoztató látványosság lehet a volt miniszterelnököket a kínpadon látni, a bizottsági kivizsgálás vajmi keveset javít az ország már így is megtépázott külföldi megítélésén.

De nem Orbán Viktor az egyetlen, aki hasonlóan szembefordul a logikusnak tűnő útiránnyal. Grúzia "örökös" miniszterelnöke, Miheil Szaakasvili, a mandátum lejárta után is pozíciójában marad, beállva az olyan, posztszovjet autokraták sorába, mint Vladimir Putyin és a fehérorosz Lukansenko. 2009-ben Vaclav Klaus cseh elnök kisiklatta a Lisszaboni Egyezmény elfogadtatását, nemrég pedig nyugati diplomatákat ostorozott, akik támogatásukról biztosították a prágai melegfelvonulást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.