BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Economist: nem szabad kimondani, de ez megszorítás

A The Economist bloggere szerint nem szabad ugyan kimondani a megszorítás szót Budapesten, de a kormány Széll Kálmán-terve megszorítás.

A The Economist bloggere azt írja, hogy ne említse senki ezen a héten az „A” betűs szót Budapesten. (A, mint austerity, mely magyarul megszorítást jelent.)

A kormány leszorítja a költségvetési hiányt, 2012-re 2,5 százalékra, 2013-ra 1,9 százalékra a GDP arányában – emlékezett a szerző a Matolcsy-csomag keretszámaira.

Ezek bátor és egyben ellentmondásos döntések – írja a blogger. Azonban ne felejtkezzünk meg arról, hogy a program, melyet Matolcsy György és Navracsics Tibor mutatott be egy megszorító csomag. A szerző emlékeztet, hogy Navracsics Tibor azt mondta, a megszorítás nem vezet sehova, és zsákutca.

A megszorítás egy mocskos szó Magyarországon, mely a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank gazdaságpolitikai elképzeléseit, a szociális juttatások vágását jelenti - írja a The Economist.

A blogger emlékeztet: a csomag tartalmazza a rokkantnyugdíjasok ellátásának drasztikus csökkentését, valamint a gyógyszerkassza és a tömegközlekedés támogatását is jelentősen visszavágják.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója azt mondta, hogy a csomag sok jó tervet tartalmaz, segíti a gyakorlati oktatást, mely kedvező hosszú távon, de nem lesz 5 százalékos GDP növekedés 2014-ben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 4-6 százalékos növekedést vár – közölte a csomag ismertetésével, azonban mint később (egy háttérbeszélgetésen) kiderült a Széll Kálmán-terv 3,5 százalékos növekedéssel van megtervezve.

Amit eddig nem tudtunk a csomagról - Kinek fog fájni?

A Fidesz 2008-ban népszavazással leszavaztatta a kormány 300 forintos vizitdíját, mellyel részben elpusztította az akkori kormány legitimitását – írja a szerző. Nem meglepő, hogy a többség a díj ellen szavazott, de ezt a kormány soha nem heverte ki – teszi hozzá a The Economost bloggere.

A csomagot vegyesen fogadták az elemzők, aggodalmat okoz a részletesség hiánya. A szerző emlékeztet a lapunk által is idézett elemzők véleményére.

Orbán-csomag: Ha nem tud meg többet a piac, a forint bajba kerül

Hűvesen fogadják külföldön is a Matolcsy-csomagot

Végül bejegyzését azzal zárja, hogy függetlenül attól, hogy a kormány használja-e az „A” betűs szót, a nadrágszíj meghúzása történt.

A Nomura elemzőjének, Peter Attard Montaltonak a véleményével támasztja alá írását: A kiadások csökkentése és a bevételi változások jó intézkedések, azonban bármit is mondjon a kormány, megszorítottak.

"A leminősítés nagyon is valós lehetőség" - Nomura az Orbán-csomagról

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.