BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre valószínűbb, hogy Ciprus kilép az eurózónából

A Moody's Investors Service megítélése szerint növekszik annak a kockázata, hogy Ciprus távozni kényszerül az euróövezetből.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szerda éjjel Londonban bejelentette, hogy e kockázat miatt "Caa2" szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságkibocsátó számára a cég besorolási listáján megadható.

A "Caa2" - más hitelminősítők módszertanában "CCC"-nek megfelelő - osztályzat rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti a befektetőket.

Az euróövezeti tagországokra - Görögország és immár Ciprus kivételével - a nemzetközi hitelminősítők rendre a lehető legmagasabb, "AAA/Aaa" besorolási plafont tartják érvényben, tükrözve azt a megítélést, hogy az euróövezeten belül elhanyagolható a konvertibilitási és tőkeáramlási korlátozások kockázata.

A ciprusi osztályzati plafon rontásához fűzött szerda éjjeli londoni elemzésében a Moody''s közölte: jelentős annak a kockázata, hogy Ciprus távozik az euróövezetből, bár a cégnek nem ez a fejlemény a központi előrejelzési forgatókönyve.

A két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán azonban még tovább nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata - áll a Moody''s elemzésében.

A hitelminősítő szerint, ha Ciprus távozik a valutaunióból, az nagy veszteségeket okozna a befektetőknek, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a ciprusi hazai szuverén és magánadósságokat át kell denominálni az új hazai valutára.

A Moody''s megítélése szerint Ciprus eurótagságának megszűnése emellett további súlyos felfordulást idézne elő a ciprusi bankrendszerben és heveny reálgazdasági következményekkel is járna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.