BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EKB: Jöhet az újabb kamatemelés

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja elismerte, hogy további jegybanki kamatemelést hajthatnak végre.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja: Ewald Nowotny  egyetértett azokkal a befektetői várakozásokkal, hogy a monetáris politika további szigorítására kerül sor az idén, miután az infláció a legmagasabb szintre kúszott fel 2008 óta. "Ez a várakozás megalapozott" – hangsúlyozta a Bloombergnek Washingtonban adott interjújában.

Az amerikai hírügynökség azt kérdezte, mit szól az olyan prognózishoz, amely szerint az Európai Központi Bank az idén további 0,50 százalékponttal emeli az irányadó kamatlábat. "Nem akarok kommentárt fűzni konkrét számokhoz, de a tendencia érthető. A pontos időzítésről a gazdasági helyzet függvényében születik döntés". "Nyilvánvalóan nagyon komolyan kell vennünk az ármozgásokat" - fogalmazott Nowotny. "Természetesen felülvizsgáljuk a prognózisunkat" az inflációval kapcsolatban - tette hozzá. Nowotny a továbbiakban kiemelte, hogy az euróövezet gazdasági kilátása továbbra is "meglehetősen vegyes".

"Igen erőteljes perspektívák" mutatkoznak Németország, Ausztria és a skandináv országok részére, míg gyenge növekedési kilátások a periférikus  tagállamok számára. A régió összességében leküzdötte a válságot, ám "a régión belül igen jelentősek a különbségek", és ezek "a potenciális bizonytalanság elemét képezik" - tette hozzá.

Az Európai Központi Bank azzal számol, hogy a GDP idén átlag mintegy 1,7 százalékkal, és 2012-ben  1,8 százalékkal nő. "Egyelőre tartanám magam ahhoz a növekedési perspektívához, amelyet a legújabb EKB prognózisunkban közöltünk."

Az Európai Központi Bank (EKB) április elején emelte a jegybanki alapkamatot 25 bázisponttal a történelmileg legalacsonyabb 1 százalékról. A jegybank 2 százalékos inflációs célját negyedik hónapja haladta meg a pénzromlás üteme, és a bank elsődleges feladatára, az árstabilitásra hivatkozva szigorított.

Akkor még Jean-Claude Trichet azt mondta, a tanács nem döntött erról, hogy ez egy szigorítási ciklus kezdete. Azonban a piac elég egyértelműen látta, hogy további kamatemelések jöhetnek. Nowotny megerősítette azokat a várakozásokat, amelyek a további szigorítást vetítették előre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.