BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödő görög szigor

Kedvezően reagáltak a tőkepiacok Jorgosz Papandreu görög miniszterelnök kedd esti, újabb megszorító intézkedések bevezetéséről szóló bejelentésére.

A befektetői várakozásoknak megfelelően tegnap az Európai Bizottság elfogadta azt a tervet, amellyel Athén három év alatt a GDP 3 százaléka alá mérsékelné jelenleg 12,7 százalékos költségvetési hiányát.

Televíziós beszédében Papandreu azt mondta, hogy a már korábban elhatározott takarékossági lépések megerősítéseként pótadót vetnek ki az üzemanyagokra, és kiterjesztik a közszférában meghirdetett bérbefagyasztásokat. Filipposz Szakinidisz pénzügyminiszter-helyettes szerint az előbbi intézkedés egymilliárd euróval növelheti az idén a költségvetési bevételeket, utóbbi pedig 150-200 milliós megtakarítást jelenthet.

Az uniónak a múlt hónapban bemutatott deficitcsökkentő program a jóléti kiadások megkurtítását, adóemeléseket, a nyugdíjba vonuló köztisztviselők pótlásának leállítását, valamint a legjobban kereső közalkalmazottak bérkiegészítéseinek a megvonását tartalmazta. Sok elemző megkérdőjelezte azonban a tervek elégségességét, és Athénra az EU, a hitelminősítők és a befektetők részéről is nagy nyomás nehezedett a szigor fokozására. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a tegnapi, jóváhagyó döntést megelőzően is a program sikerével kapcsolatos kockázatokat hangsúlyozta, kijelentve: annak megvalósítása nemcsak Görögország, de az EU egésze számára kulcsfontosságú.

Joaquín Almunia pénzügyi és gazdasági biztos a terv bizottsági elfogadását úgy kommentálta, hogy az abban foglalt ambi-ciózus célok teljesíthetők, ez azonban nem lesz könnyű. „Ha azt látjuk, hogy az intézkedések erőtlen végrehajtása miatt a célok nem teljesülnek, akkor pótlólagos lépések megtételére kérjük a görög hatóságokat a program sikerével kapcsolatos bizalom helyreállítása érdekében” – idézi a biztost a Reuters.

A kedden bejelentett új intézkedések híre nemcsak az athéni tőzsdének adott hirtelen lökést, de a görög állampapírok hozamfelára is csökkent a német kötvényekhez képest. Elemzők szerint Görögország alighanem gyorsan igyekszik majd kihasználni az alkalmat új adósságpapírok kibocsátására. VG

Francia ígéret

Franciaország 2020-ra igyekszik egyensúlyba hozni költségvetését – jelentette be tegnap Francois Fillon miniszterelnök.

A három százalék alatti GDP-arányos hiánycélt Párizs 2013-ra érheti el.

A három százalék alatti GDP-arányos hiánycélt Párizs 2013-ra érheti el.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.