BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észtország lehet az eurónyerő

Céldátumok. Legközelebb – már 2011-ben – Észtország csatlakozhat az eurózónához, legalábbis ez derül ki a jelenlegi előrejelzésekből. Andrus Ansip, a balti ország miniszterelnöke arra számít, hogy az Európai Bizottság márciusi-áprilisi értékelésében felkészültnek minősíti hazáját az európai egységes valuta bevezetésére. A politikus kiemelte, hogy a mély recesszió, a tavalyi 14,5 százalékos GDP-csökkenés ellenére Észtország a legkisebb költségvetési deficittel és adósággal rendelkező tagállamok közé tartozik az EU-ban. A politikus szabályosan kérte a tagállamok és az EU vezetőit, hogy ne hagyják „eltéríteni” magukat a Görögországgal kapcsolatos aggodalmak által adott szavuktól, amely szerint ha valaki teljesíti a feltételeket, beléphet az euróövezetbe.

Észtország csatlakozása az eurózónához pozitív jelzés lehet a többi balti állam számára is – értékelte az előrejelzést Joaquín Almunia, az EU távozó pénzügyi és gazdasági biztosa. A lett rádiónak nyilatkozva ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy nemcsak a balti országok, hanem mások előtt is nyitva áll az euróövezet, ha megfelelnek a maastrichti kritériumoknak.

A baltiak közül Litvánia egyszer – 2007-ben – már elszalasztotta a csatlakozás lehetőségét a maastrichti kritériumok közül az inflációs előírás túllépése miatt. Vilnius most Tallinn után, 2014-től tervezi a csatlakozást. A balti esélyeket tavaly még erőteljesen rontotta, hogy sokan tartottak a lett gazdaság teljes összeomlásától, ez magával ránthatta volna a többieket. Riga végül a Nemzetközi Valutalap és az EU 7,5 milliárd eurós hitelével el tudta kerülni a legrosszabbat, de megfigyelők szerint akkor szabadulhat meg igazán ettől a veszélytől, ha amilyen gyorsan csak lehet, csatlakozik az euróövezethez.

Közvetlen térségünkben egyfajta hallgatólagos megállapodás kezd kialakulni a 2013–15-ös időpontban. Lengyelország, amely az egyetlen EU-tagállam volt, ahol pozitív sávban maradt 2009-ben a GDP, 2014-ben szeretne csatlakozni az euróövezethez, Donald Tusk miniszterelnök szemmel láthatóan ennek rendeli alá politikusi karrierjét. Bejelentette, hogy mégsem indul az őszi elnökválasztáson, ahol pedig revánsot vehetne korábbi riválisán, Lech Kaczynski jelenlegi államfőn. Ehelyett vállalja, hogy addig vezényli az euró bevezetésére való felkészülést, ameddig csak lehet. Jövőre parlamenti választások is lesznek Lengyelországban, és azokon pártja révén szintén Tusk áll nyerésre.

Csehországban már a májusi parlamenti választásokra készülnek. „Az új kormány fogja véglegesíteni az eurómenetrendet” – közölte Eduard Janota pénzügyminiszter. A jelenlegi átmeneti kormány 2016–17-re lát esélyt az euró bevezetésére. A közvélemény-kutatások szerint nyerésre álló szociáldemokraták viszont már 2014–15-ben megtennék ezt a lépést. Románia most azzal van leginkább elfoglalva, hogy végre túl jutott saját politikai válságán. A román nemzeti bank 2015. január 1-jétől kívánja bevezetni az eurót, mert az ösztönzőleg hatna az ország gazdasági növekedésére. Az ugyancsak három éve EU-tag Bulgária ennél ambiciózusabb: Észtországot leszámítva mindenki másnál előbb, már 2013-ban szeretne tag lenni az eurócsoportban. Szimeon Djankov pénzügyminiszter közölte, hogy országa hamarosan bebocsátást kér az euró előszobájának számító ERM II rendszerbe.

Reuters, iMarketNews.com, The Wall Street Journal, Financiarul



Az ellenzők érvei

Intő jelnek tartja Görögország példáját az EU-ban több politikus és elemző. Szerintük Athén adósságproblémái feszítő erőként hatnak az egész, jelenleg tizenhat tagot tömörítő övezetre is, és ezért vonakodnak attól, hogy egyhamar újabb tago(ka)t fogadjanak be az eurócsoportba.

Aggasztja a szakértőket az is, hogy miként tudnak megfelelni a maastrichti kritériumoknak az euróövezetbe igyekvők a megnövekedett deficitjükkel és adósságállományukkal.

Aggasztja a szakértőket az is, hogy miként tudnak megfelelni a maastrichti kritériumoknak az euróövezetbe igyekvők a megnövekedett deficitjükkel és adósságállományukkal. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.