BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU Bizottság: csak ágazati célokra lehet különadót kivetni

Az Európai Unió érvényes előírásai szerint a távközlési szektorban külön illeték csak azzal a céllal vethető ki, hogy az abból származó bevételeket az ágazat szabályozása során felvetődő költségekre fordítják - emlékeztetett Neelie Kroes informatikai és távközlési EU-biztos szóvivője pénteken Brüsszelben. A kontinensen a távközlési szolgáltatók egyesülete is aggályosnak nevezete a magyar kormány tervezetét.

Az Európai Bizottság napi sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Jonathan Todd hozzátette: az ezzel kapcsolatos magyar terveket még részleteiben nem ismeri, így azokat nem kívánja kommentálni.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy szeptember végén a bizottság azért indított szabálysértési eljárást Franciaország és Spanyolország ellen, mert a köztelevízióban kieső hirdetési bevételek kompenzálására az államkincstárt duzzasztó külön illetékkel sújtották a távközlési szolgáltatókat. A bizottság azzal is megfenyegette a két országot, hogy amennyiben nem tartják magukat az uniós szabályokhoz, az Európai Bírósághoz fordul.

Az Európai Távközlési Szolgáltatók Egyesülete szerint illegális a magyar kormány által tervezett telekommunikációs cégekre kivetni kívánt különadója. Hangsúlyozzák a teher csökkenti a beruházási kedvet.

Orbán Vikor szerdai bejelentése szerint a kormány  161 milliárd forintra rúgó különadót vetne ki az energia, a távközlési és kereskedelmi szektorra, amelyből a telekom cégek 61 milliárd forinttal részesednének évenként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.