BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurómentés - Párizs finoman megfenyegette Londont

A francia miniszterelnök kijelentette: csütörtökön arra szólítja fel Nagy-Britanniát, hogy támogassa az európai integráció elmélyítését az euró megvédése érdekében, különben megkockáztatja, hogy saját gazdaságát éri katasztrófa, ha a közös valuta kudarcot vall.

François Fillon a Timesnak nyilatkozva jelezte, hogy ezt az üzenetet viszi David Cameron brit miniszterelnöknek Londonba. "Európa történelmi fontosságú fordulópont előtt áll. A fő kérdés jelenleg az, hogy folytatjuk-e e kaland építését vagy pedig ennyiben maradunk"– idézte a brit lap a francia kormányfőt – tudósít az AFP.

"Az euró konszolidálásáért fokozatosan harmonizálnunk kell gazdasági, fiskális és szociális politikánkat, ezért nagyobb integráció felé haladunk"- fejtegette. A miniszterelnök célzott arra, hogy a szigetország nem tagja az euróövezetnek, de az EU által hozott gazdaságpolitikai döntés Nagy-Britanniára is jelentős hatással lesz.

"Az a kérdés, vajon az Egyesült Királyság kész-e elfogadni és bátorítani az euróövezet nagyobb integrációját, vagy bizalmatlan vele szemben és akadályokat gördít elé?" - fogalmazott a francia miniszterelnök, aki szerint Nagy-Britannia annyira szorosan kötődik az EU belső piacához, hogy "katasztrófa és csapás lenne számára, ha az euró kudarcot vallana."

A francia miniszterelnök leszögezte: Franciaország és Németország képes mindent megtenni, a végsőkig elmenni az eurózóna megmentése érdekében.

Az Euobserver összefoglalója szerint az egykori német külügyminiszter Joschka Fischer az Európai Parlamentben egy – Európai Egyesült Államok címmel tartott - találkozón azt részletezte, hogy mélyebb integrációra van szükség a közösség gazdasági problémáinak megoldása érdekében.

A lap szerint az Európai Bizottság elnöke magyarországi látogatásán ugyanezt az elképzelést vázolta fel riportereknek. José Manuel Barroso úgy látja, szorosabb összefogásra van szükség, amelyet most már nem csak egyes föderalizmust támogató országok, hanem a piacok is szorgalmaznak, s ezt üzenik minden egyes nap. Szerinte az integráció mélyítése nem utópia, hanem valóság.

Joschka Fisher szerint Európa globális pozíciója megrendülni látszik, s a mintegy 400 éves transzatlanti hegemóniájának lassan vége. Ahogy fogalmaz, egyes költségvetési előjogokat át kell adniuk az államoknak uniós kézbe, egységes nyugdíjkorhatárra van szükség, és minden szálat össze kell fűzni ahhoz, hogy Európa talpon maradjon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.