BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai adósságválság: Az Egyesült Államok nem fizet többet

Az Egyesült Államokban ellenállásba ütköznek az EU csúcsvezetőinek válságtanácskozásán elfogadott határozatokkal szemben, amelyek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) erőteljesebb részvételét irányozzák elő az euró megmentése érdekében.

A Financial Times Deutschland (FTD) hétfői száma washingtoni kormánykörökből a hét végén úgy értesült, hogy az Egyesült Államok nem fog kérni a kongresszustól pótlólagos pénzeszközöket az IMF részére. "Az európaiak elég gazdagok, és nincs ok arra, hogy miért ne tudnák e problémát maguk is megoldani" - hangoztatta Barack Obama elnök az EU csúcs előtt, emlékeztet az FTD. Az amerikai republikánus szenátorok a hét végén olyan törvényhozási kezdeményezéssel álltak elő, amely szerint a jövőben megtiltanák az IMF-nek, hogy amerikai adópénzekkel segítséget nyújtson az euróövezet válságállamai részére – írja a lap.

Az euró megmentését célzó erőteljesebb amerikai részvétel ellenzői attól tartanak - mutat rá az FTD -, hogy Európában államcsődök következnek be, és az IMF első ízben nem kapja vissza a pénzét. Ebben az esetben pedig a veszteségeket globálisan valamennyi IMF tagállamra újra elosztanák.

Az amerikai ellenállás pedig megkérdőjelezi az euróválság leküzdését szolgáló tervek fontos részét - mutat rá a brit lap. Ugyanakkor a Moody’s amerikai hitelminősítő ügynökség szerint az EU-csúcson hozott határozatok messze nem elégségesek. A válságtalálkozó kevés új intézkedést eredményezett az euróövezet adósságválságának megoldására. "Semmi sem változott azon véleményünkben, amely szerint az összetartó erő az euróövezetben belül veszélyben van" - idézte a Moody’s hitelminősítőt a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.