BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fájhat Trichet feje: Egyre biztosabb a kamat emelése

Egyre nagyobb biztonsággal árazza a piac, hogy az Európai Központi Bank (EKB) már áprilisban szigoríthat a jegybanki kamatkondíciókon, miután az infláció 2,6 százalékra kúszott a 17 tagországot tömörítő eurózónában.

Az eurózóna inflációja az előzetes várakozásokkal ellentétesen tovább növekedet: 2,6 százalékot mutat a pénzromlás üteme, melyre a februári 2,4 százalékról emelkedett.

Az euróövezet inflációs rátája negyedik hónapja haladja meg az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját. Az EKB kormányzótanácsának elnöke, Jean-Claude Trichet a márciusi kamatdöntést követően elmondta: lehetséges, hogy már áprilisban emelkedik a jegybanki alapkamat a történelmileg legalacsonyabb, 1 százalékos szintről.

A Bloomberg által megkérdezett 32 közgazdász mediánvéleménye 2,4 százalékos inflációs rátát mutatott. A meglepetés hatására felerősödött a várakozás, hogy az EKB emeli a kamatot áprilisban. Nem csak az áprilisi kamatemelés, hanem a további szigorítási várakozások is emelkedhettek a meglepetés hatására, ugyanis ezzel a jegybanknak vélhetően nagyobb kamatemelést kell végrehajtania, hogy megfékezze az inflációt.

Az euró 1,42 fölé erősödött a dollárral szemben 1,41-es szintről, a frankkal szemben megkapaszkodott az 1,3-as szintbe a közös európai deviza. Ennek következtében a svájci frank árfolyama a 204-es kurzus közelébe ereszkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.