BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferihegyet nem érinti az újabb francia sztrájk

Egy hónapon belül a negyedik országos sztrájkot hirdették meg a francia szakszervezetek keddre. A szakszervezetek a nyugdíjreform elleni tiltakozásban ismét jelentős tömegek részvételére számítanak. Ferihegyen nem várhatóak fennakadások, tudta meg a Világgazdaság.

Sztrájkolnak a tanárok, egészségügyi dolgozók, a postások és távközlési és energiaipari dolgozók is. Az utcai tüntetésekkel párhuzamosan több szektorban, köztük a közlekedésben ezúttal határozatlan idejű sztrájkba kezdenek a munkavállalók.

Jelentős fennakadások várhatók a francia légiközlekedésben, várhatóan a járatok felét törlik majd. Az Air France jelezte minden tengerentúli járatát elindítja a munkabeszüntetés ellenére, azonban európai járatainak egy részét törölni fogja. A Ferihegyi repülőtéren minden járatot elindítanak, csak egy fapados járat került törlésre a délelőtt folyamán, tájékoztatott a Budapest Airport Zrt. Azonban a szerdai napra vonatkozólag még nem rendelkeznek információkkal.

A francia állami vasúttársaság, és az állami gáz és elektromos cégeknél nap végén döntenek arról, hogy folytatják-e a munkabeszüntetést. Közben Marseille környékén már a harmadik hete tart az olaj és teherterminálok munkásainak sztrájkja.

A városi tömegközlekedésben dolgozók határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, minek következtében minden ötödik metró indul el, a buszok kétharmada közlekedik majd várhatóan.

A tiltakozási hullám hatására Nicolas Sarkozy francia államfő puhított nyugdíjreform tervezetén, de legfontosabb elemeiből továbbra sem engedett. A tervek szerint a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése során a jelenlegi 60-ról 62-re emelnék, teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 év helyett 67 évtől jár majd. A tervek közt szerepel, hogy a közszférában dolgozók járulékát és a magas jövedelmek adójának egy százalékkal növelnék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.